Koprodukcijski forum WEMW 2021.

WHEN EAST MEETS WEST 2021

Raspisan je poziv za prijavljivanje na Koprodukcijski forum „When East Meets West“ koji se prvim delom održava od 24. do 26. januara 2021. na Međunarodnom filmskom festivalu u Trstu, a drugim delom od 27. do 28. januara u onlajn formatu.

Svake godine u sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Trstu održava se Koprodukcijski forum When East Meets West (WEMW) namenjen evropskim dugometražnim dokumentarnim i igranim filmovima u razvoju. Misija WEMW-a je kontinuirano istraživanje specifičnosti istočne i zapadne kulture kroz prijavljene projekte i njihovo povezivanje. Zemlje u fokusu WEMW 2021. su Italija i Izrael.

Svi učesnici foruma imače priliku da pitchuju svoj projekt ispred donosioca odluka i drugih učesnika u Trstu, a ostali filmski profesionalci koji se registruju moći će da prate pitching projekata putem interneta. Na Koprodukcijskom forumu svake godine učestvuju producenti, potencijalni koprodukcijski partneri, distributeri, donosioci odluka i ostali filmski profesionalci.

Novitet izdanja WEMW 2021. je praćenje razvoja svakog projekta u fazama pre, tokom i nakon foruma, koje će da sprovode poslovni anđeli iz cele Europe koje bira WEMW za svaki pojedinačni projekat u saradnji sa EAVE-om. Nosioci odabranih projekata ostvariće priliku za pojedinačne sastanke i savetovanja vezana za koprodukciju, finansijski aspekt projekta, promociju i marketing, u zavisnosti od najvažnijih potreba svakog pojedinačnog projekta.

Počeo je i potprogram WEMW Scouting Days koji će trajati do kraja oktobra 2020. godine i u okviru kog nosioci projekata mogu svakog ponedeljka i utorka da zakažu individualne sastanke s WEMW timom, na kojima će se razgovarati o projektima, razmeniti ideje i dobiti više informacija o koprodukcijskom forumu i procesu prijave. Zainteresovani timovi ili pojedinci mogu da dogovore sastanke slanjem upita na ovu e-mail adresu.

KRITERIJUMI

  • Poziv je otvoren za producente iz Evrope*, Izraela, Severne i Južne Amerike.
  • Potrebno je da projekti budu dugometražni igrani ili dokumentarni filmovi u fazi razvoja, a prednost imaju projekti koji su obezbedili 10% ukupnog budžeta.
  • Potrebno je da projekti imaju međunarodni koprodukcijski potencijal.

* Albanija, Jermenija, Austrija, Azerbejdžan, Belorusija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Gruzija, Nemačka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Italija, Kazahstan, Kosovo, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Makedonija, Malta, Moldavija, Crna Gora, Norveška, Holandija, Poljska, Portugalija, Rumunija, Rusija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska, Švajcarska, Turska, Ukrajina, Velika Britanija

PRIJAVLJIVANJE

Sve prijave treba da sadrže: popunjen online formular, scenosled (treatment projekta) na engleskom jeziku (5-8 stranica), finansijski plan, prateće materijale (teaser / vizuale / mood board) i prethodne radove reditelja.

Da biste podneli svoju prijavu i potrebne materijale, potrebno je da otvorite sopstveni nalog i popunite online formular na ovom linku.

Rok za prijavljivanje: 31. oktobar 2020.

SELEKCIJA

Spisak odabranih projekata biće objavljen u drugoj polovini decembra, a producenti i reditelji imaće priliku da svoj projekat predstave (pitchuju) pred prisutnim stručnjacima WEMW-a, kao i pred i onlajn publikom, ali i da održe unapred zakazane sastanke.

WEMW NAGRADE

  • Nagrada Filmskog centra Srbije za razvoj projekta – novčana nagrada
  • EAVE stipendija – nagrada za učešće na EAVE Radionici
  • Flow Nagrada za postprodukciju – nagrada u vrednosti od 15.000 eur
  • Nagrada EWA mreže za najbolju rediteljku – novčana nagrada
  • Nagrada Producer’s Network – besplatna akreditacija za Producer’s Network na Kanskom marketu
  • Nagrada Pop Up Film Residence – boravak u trajanju od tri nedelje uz vođstvo međunarodnih mentora