USPEŠNIM APLIKANTIMA IZ SRBIJE PODRŠKA OD 923.955€ IZ POTPROGRAMA MEDIA

MEDIA desk Srbije objavljuje da su uspešni aplikanti iz Srbije obezbedili podršku u iznosu od 923.955evra, na pozivima u prvoj godini novog ciklusa Potprograma MEDIA 2021.- 2027.

Podršku su dobili i domaći bioskopi, kao deo evropske mreže kinoprikazivača(Europa Cinemas), ali i Otvoreni univerzitet Subotica u okviru novog poziva ove mreže „Collaborate to Innovate“. 

Od jedanaest poziva objavljenih u 2021. godini, aplikanti iz Srbije bili su uspešni u šest kategorija Potprograma MEDIA i dva koja je raspisala mreža Europa Cinemas uz podršku Creative Europe/MEDIA potprograma.

Klaster: Sadržaj – 158.209 €

U okviru poziva Evropski razvoj mini grupnih projekata (CREA-MEDIA-2021-MINISLATE), namenjenog isključivo aplikantima koji dolaze iz zemalja niskog produkcijskog kapaciteta, podržana je producentska kuća Set Sail Films u iznosu od 85.000 evra.

Producentska kuća Set Sail Films dobila je podršku za filmove: „Usud“, reditelja Stefana Maleševića, „Foreign Woman“, rediteljke Patrisije Perez Fernandez i „Leto“, rediteljke Nevene Desivojević. „Usud“, drugi dugometražni igrani film srpskog reditelja Stefana Maleševića, koprodukcija je Srbije, Holandije, Češke i Slovenije. „Foreign Woman“ je srpsko-špansko-francusko-kubanska koprodukcija, rediteljke Patrisije Perez Fernandez, dobitnice glavne nagrade festivala IDFA u Amsterdamu u 2019. godini. „Leto“  je kratki igrani film Nevene Desivojević, srpske rediteljke iz Lisabona. 

U sklopu poziva Evropski ko-razvoj (CREA-MEDIA-2021-CODEV) podržane su dve producentske kuće iz Srbije.

Producentska kuća NON Aligned films sa iznosom od 58.449 evraza film „U senci bogova“ reditelja Ognjena Glavonića.

„U senci bogova“ je dugometražni film reditelja Ognjena Glavonića. Ovaj projekat je rezultat saradnje producenata Non-Aligned Films (Srbija) i Gaijin (Francuska). Prvi film ovog reditelja „Teret“ premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Kanu u programu „Petnaest dana autora“ 2018. godine.

Producentska kuća Set Sail Films dobila je podršku u iznosu od 14.760 evra, kao partner na projektu „Yugoslavia, my Fatherland“ reditelja Aleksandra Popovskog. Ovaj projekat je međunarodna koprodukcija koju čine partneri: Arsmedia iz Slovenije, Set Sail Films iz Srbije i Kino Oko iz Severne Makedonije.

Klaster: Biznis – 165.756 €

Beldocs filmski festival je na pozivu Marketi i umrežavanje (CREA-MEDIA-2021-MARKETNET) podržan za Industry deo festivala u iznosu od 70.840 evra.

Beldocs Industry je jedan od vodećih događaja vezanih za dokumentarni film u regionu Zapadnog Balkana. Beldocs Industry okuplja profesionalce na polju dokumentarnog filma iz zemalja Zapadnog Balkana, post-sovjetskih MEDIA zemalja, kao i profesionalce u toj oblasti iz cele Evrope.

Producentska kuća WAKE UP podržana je na pozivu Podsticanje evropskih MEDIA talenata i veština (CREA-MEDIA-2021-TRAINING) za radionicu CIRCLEWomen Doc Acceleratoru iznosu od 50.000 evra.

CIRCLE Women Doc Accelerator je program obuke namenjen režiserkama i producentkinjama kojima je, u različitim fazama razvoja dokumentarnih projekata sa  međunarodnim potencijalom, neophodna podrška u usavršavanju filmskih i profesionalnih veština. 

Domaća distributerska kuća MCF Megacom podržana je u okviru poziva Evropska filmska distribucija sa iznosom od 44.916 evra.

Klaster: Publika –  391.455 €

Evropski filmski festivali – ukupno: 370.000 evra

U okviru poziva Evropski filmski festivali (CREA-MEDIA-2021-FEST)  podržana su čak četiri festivala, što predstavlja odličan rezultat Srbije među zemljama niskog produkcijskog kapaciteta.

Festival autorskog filma (FAF), Filmski festival Slobodna zona, Festival evropskog filma Palić i Međunarodni festival dokumentarnog filma – Beldocs podržani su u ukupnom iznosu od 370.000 evra (grant se odnosi na dve godine).

U okviru poziva mreže evropskih festivala (CREA-MEDIA-2022-FESTNET) podršku u iznosu od 21.455 evra je kao partner na projektu „(MIOB) Pokretne slike – otvorene granice“ dobio Otvoreni univerzitet Subotica – Festival evropskog filma Palićza aktivnosti u 2021. godinu. Nosilac projekta je FilmFestival Cottbus (Nemačka), dok su partneri Crossing Europe Film Festival Linz (Austrija), Otvoreni univerzitet Subotica – Festival evropskog filma Palić (Srbija), Les Arcs European Film Festival (Francuska), Seville European Film Festival (Španija), Scanorama Film Festival – European Film Forum Vilnius (Litvanija) i Trieste Film Festival (Italija).

Mreža Europa Cinemas – ukupno: 208.535

Četrnaest bioskopa u Srbiji, članova evropske mreže kinoprikazivača „Europa Cinemas“, podržano je sa iznosom od 148.595 evra u okviru poziva Mreže evropskih bioskopa (CREA-MEDIA-2021-CINNET).

Na novom pozivu COLLABORATE TO INNOVATE, koji je MEDIA Potprogram realizovao kroz mrežu Evropa Cinemas, u 2021. godini odabrano je 15 projekata, među kojima je i domaći projekat „Evropski filmovi za novu generaciju“, podržan sa iznosom od 59.940 evra.

Nosilac projekta je Otvoreni univerzitet Subotica – Bioskop Eurocinema, dok su partneri Bioskop Fontana na Novom Beogradu i Kulturni centar Novi Sad. Cilj projekta je uspostavljanje snažne mreže bioskopa u cilju stvaranja održivog modela za privlačenje mlade publike i promociju evropskog filma kroz edukativne aktivnosti.