Uspeh Srbije u MEDIA potprogramu

U okviru ovogodišnjeg MEDIA konkorsa za Razvoj grupnih projekata (Slate finansiranje, poziv EACEA/23/2018) uspešne su bile dve kompanije iz Srbije, This and That Productions i Sense Production koje su podržane u ukupnom iznosu od 301.822 evra.

Slate finansiranje namenjeno je kompanijama koje u okviru jedne aplikacije konkurišu za sredstva za razvoj od 3 do 5 igranih, dokumentarnih ili animiranih projekata.

Od ukupno 178 aplikacija koje dolaze iz 27 evropskih zemalja, za finansiranje je odobreno 71 aplikacija iz 22 zemlje. Među zemljama niskog produkcijskog kapaciteta, u okviru ovog poziva najuspešnije su bile Češka sa odobrena 4 projekta (od ukupno 6 aplikacija) i Srbija iz koje su došle dve aplikacije koje su i odobrene za finansiranje.

Produkcijska kuća This and That Productions dobila je finansiranje u iznosu od 170.000 evra. Podrška je namenjena za razvoj 4 projekta, dve TV serije i dva dugometražna igrana filma: serija Nečista krv u režiji Milutina Petrovića koja tematizuje nastanak građanskog društva u Srbiji u 19. veku za vreme Osmanskog carstva; Sablja, novi projekat kreatora prošlogodišnjeg regionalnog hita, TV serije Jutro će promeniti sve, Gorana Stankovića i Vladimira Tagića, politički triler zasnovan na istinitom događaju ubistva Zorana Đinđića, koji kroz 8 epzoda prati novinarku koja istražuje ubistvo premijera Srbije; film Pet solitera, debitanski projekat Rastka Petrovića namenjen tinejdžerima, koji govori o odrastanju i seksualnom sazrevanju koji je takođe dobio i podršku Filmskog centra Srbije za produkciju; i novi film Mirjane Karanović Narodna drama koji će se raditi po istoimenom dramskom tekstu Olge Dimitrijević.

Produkcijska kuća Sense Production dobila je podršku za razvoj 1 TV serije i 2 dugometražna, kao i za produkciju 1 kratkog filma: TV seija Turbo čija je radnja smeštena u devedesete godine u Jugoslaviji i koja se kroz 8 epizoda bavi najneorganizovanijim kriminalcima u svetu organizovanog kriminala; Živi i zdravi, novi film Ivana Marinovića koji problematizuje poziciju žene u patrijarhalnom crnogorskom društvu; i Showtime, zabavna i dirljiva priča o o pomirenju brata i sestre tokom učešća na televizijskom takmičenju talenata. U okviru ove Slate aplikacije podržana je i produkcija kratkog igranog filma Golgeter, Ivana Stojiljkovića koji je takođe podržan sredstvima Filmskog centra Srbije. Kompanija Sesne production podržana je u ukupnom iznosu od 131.822 evra.

Slate finansiranje predstavlja jedan od najzahtevnijih konkursa koji postoje u okviru MEDIA potprograma, te je ovaj uspeh veliko postignuće koje je izuzetno značajno ne samo za nagrađene kompanije nego i za razvoj audiovizuelnog sektora u Srbiji.

MEDIA desk Srbije čestita dobitnicima!