Uspeh Srbije u MEDIA potprogramu u 2019. godini

MEDIA desk Srbije sa velikim zadovoljstvom objavljuje da su korisnici iz Srbije u 2019. godini u okviru različitih poziva za podnošenje projektnih aplikacija obezbedili do sada najveću podršku programa Kreativna Evropa, potprograma MEDIA.

Srbija je svoje učešće u MEDIA potprogramu u 2019. godini završila sa ukupnom ostvarenom podrškom u iznosu od 997.235 EUR. Ovo je do sada najveća podrška koju su kompanije i organizacije iz Srbije obezbedile tokom učešća u MEDIA potprogramu od decembra 2015. godine.   

Potprogram MEDIA pruža podršku putem 14 poziva za podnošenje projektnih predloga, a kompanije i organizacije iz Srbije bile su uspešne u ukupno 7 kategorija.

Producentske kuće Prababa produkcija, Gargantua Films, Režim d.o.o., Dribbling Pictures i Non-Aligned Films bile su uspešne u kategoriji razvoja pojedinačnog projekta i osigurale su ukupno 155.000 EUR za razvoj 2 igrana (Čulova iskušenja i Trag divljači) i 3 dokumentarna filma (Crna svadba, A šta sad, a šta tad?, Bez); .

Ono što je svakako obeležilo 2019. godinu jesu dve uspešne aplikacije u okviru konkursa Razvoj grupnih projekata. Podršku su dobile kompanije This and That Productions i Sense Production u ukupnom iznosu od 301.822 EUR.

Produkcijska kuća This and That Productions dobila je finansiranje u iznosu od 170.000 evra. Podrška je namenjena za razvoj 4 projekta, dve TV serije i dva dugometražna igrana filma: serija Nečista krv u režiji Milutina Petrovića i serija Sablja, autora Gorana Stankovića i Vladimira Tagića; film Pet solitera, debitanski projekat Rastka Petrovića i novi film Mirjane Karanović Narodna drama.

Produkcijska kuća Sense Production dobila je podršku za razvoj 1 TV serije i 2 dugometražna, kao i za produkciju 1 kratkog filma: TV seija Turbo i filmovi Živi i zdravi, novi film Ivana Marinovića i Showtime. U okviru ove Slate aplikacije podržana je i produkcija kratkog igranog filma Golgeter, Ivana Stojiljkovića. Kompanija Sesne production podržana je u ukupnom iznosu od 131.822 evra.

Nastavlja se i dobra praksa filmskih festivala, te je tako Srbija jedna od retkih zemalja u regionu sa 3 uspešna filmska festivala koji su podržana od strane MEDIA potprograma u ukupnom iznosu od 119.000 EUR. Podršku su dobili festivali: Slobodna Zona, Festival evropskog filma Palić i Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks. Festival Beldoks takodje je obezbedio i podršku u okviru konkursa Pristup marketima u iznosu od 52.500 EUR za organizaciju Beldocs Industry programa.

U kategoriji automatske podrške distribuciji, distributeri iz Srbije dobili ukupno 172.494 EUR. Na spisku distributera koji su ostvarili pravo na sredstva našli su se 2i Film, Blitz film, Dexin Film i MCF Megacom. U kategoriji selektivne podrške distribuciji osigurana je podrška u iznosu od 102.648 EUR.

Ukupno 12 bioskopa iz Srbije koja su deo mreže Europa Cinemas iz potprograma MEDIA osiguralo je sredstva u vrednosti od 88.582 EUR.

Ovim putem se zahvaljujemo na podršci u našem radu i čestitamo svim kolegama i korisnicima MEDIA potprograma na velikom uspehu u 2019. godini i želimo svima da im 2020. godine bude još uspešnija!

Vaš MEDIA desk Srbije