U maju počinje snimanje filma „Mrak“ Dušana Milića

Snimanje filma Dušana Milića podržanog od strane programa MEDIA Kreativna Evropa zakazano je za 21. maj.

Film Mrak podržan je od strane MEDIA potprograma za razvoj pojedinačnih projekata iznosom od 30.000 evra. Pored toga, film je dobio i podršku Filmskog centra Srbije na Konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova u martu 2017. godine, a na ovogodišnjem konkursu panevropskog koprodukcionog fonda Eurimages projekat je podržan sa 170.000 evra.

Film nastaje kao koprodukcija Srbije, Danske, Bugarske, Grčke  i Italije, a radnja prati porodicu koja živi na Kosovu i Metohiji nakon tamošnjih ratnih sukoba; danju ih štiti KFOR, a kada padne noć, oni preživljavaju strašna mučenja. Bore se da dokažu da je njihov strah stvaran, da zadrže zdrav razum i da prežive.

Snimanje će početi 21. maja na lokacijama u okolini Vranja. Za sad je poznato da glavne uloge tumače: Slavko ŠtimacDanica Ćurčić i Lino GuancialeDanica Ćurćić je uspešna, cenjena i tražena danska glumica srpskog porekla i svetske karijare, a Lino Guanciale je popularni italijanski glumac, poznat iz niza televizijskih serija.

Direktor fotografije je Kiril Prodanov, scenograf Mile Jerermić, dizajner zvuka Kristian Eidnes Andersen (čest saradnik Larsa von Triera i Nicolasa Windinga Refna), muziku će komoponovati Stefano Bellon, dok će film montirati Yorgos Mavropsaridis, nominovan za  ovogodišnjeg Oskara za montažu Lanthimosove Miljenice (The Favourite).

Srpski producenti Mraka su kuće Film Deluxe Int i This and That Productions, a producentkinja je Snežana van Houwelingen koja iza sebe ima filmove Ustanička ulicaOdumiranje, Spomenik Majklu DžeksonuDobra žena, Travelator, Okupirani bioskopAsimetrija, seriju Jutro će promeniti sve… Danski  koproducent je  Space Rocket Nation (kuća Lene Borglum i Nicolasa Windinga Refna), bugarski RFF Stefana Kitanova, italijanski A LabDebore Desio, a grčki Graal Konstantina Staurianoua.


Dušan Milić, scenarista i reditelj.

Dušan Milić je scenarista i reditrelj filmova Jagoda u supermarketuGuča Travelator i jedan od scenarista zapaženog bugarskog filma Svet je veliki i spasenje je blizu

Ovo je četvrti film podržan od strane programa MEDIA Kreativna Evropa koji ulazi u produkciju. Njemu prethode filmovi Zlogonje Raška Miljkovića koji je imao premijeru u martu 2018. i dva filma koja su u fazi postprodukcije – Otac Srdana Golubovića i Strahinja Stefana Arsenijevica.