Svetska premijera filma Zlogonje na TIFF Kids u Torontu

U Torontu će se u periodu između 9. i 18. marta održati novo izdanje TIFF Kids festivala, zvaničnog ogranka Toronto International Film Festivala, najznačajnijeg filmskog festivalu na severnoameričkom tlu; TIFF Kids u fokusu ima filmove namenjene deci, a ove godine je, kako je juče objavljeno, u zvaničan program uključen i jedan novi srpski film. Reč je o ostvarenju „Zlogonje“, celovečernjem rediteljskom debiju Raška Miljkovića.

Ovo je jedan od prvih projkata iz Srbije koji je u 2016. godini dobio podršku MEDIA potprograma za razvoj filma. Pored potprograma MEDIA, film su podržali: Filmski centar Srbije, Makedonska filmska agencija, Ministarstvo prosvete Republike Srbije, Grad Beograd i Opština Stari grad. Zlogonje će biti predstavljene u okviru marketa Berlinskog filmskog festivala.

Zlogonje-01-1024x681

Ova srpsko-makedonska koprodukcija nastala je u saradnji (takođe debitantkinje) Jovane Karaulić i kuće Akcija produkcija, This and That Productions i makedonske producentske kuće Dream Factory. Film je režirao debitant Raško Miljković, a scenario, nastao po motivima knjige O dugmetu i sreći Jasminke Petrović, delo je Marka Manojlovića i Miloša Krečkovića.

Direktor fotografije je još jedan debitant – Mikša Anđelić, a prvo profesionalno zasduženje na celovečernjem filmu ima i kostimografkinja Milena Milenković. Montažer Zlogonja je Đorđe Marković, dok je scenograf iskusni Aljoša Spajić. Uloge tumače deca Mihajlo Milavić i Silma Mahmuti, kao i Jelena Đokić, Bojan Žirović, Dubravka Kovjanić, Olga Odanović, Jelena Jovanova, Stela Ćetković, Milutin Milošević, Milena Predić i Matija Popović.

Zlogonje-snimanje-02-1024x683

Ovo je priča o Jovanu, dečaku od deset godina koji je rođen sa parcijalnom cerebralnom paralizom. Ceo njegov život je uslovljen tim stanjem i misli da ga svi ostali vide kroz njega. Kroz svoju maštu Jovan beži u svet fantazija u kojima, nesputan svojim fizičkim nedostatkom, je slobodan da uradi i bude ko god poželi. Nenadano u njegovo odeljenje stiže nova učenica Milica. Milica malo po malo probija zid koji je Jovan izgradio oko sebe da bi se sačuvao od emotivnog povređivanja i poziva ga u avanturu oslobađanja njenog oca od njegove nove žene, Milicine maćehe, za koju veruje da je veštica i da ga je začarala…