Srbija uspešna u MEDIA potprogramu u 2018. godini

MEDIA desk Srbije sa zadovoljstvom objavljuje da su korisnici iz Srbije u okviru različitih MEDIA konkursa za sufinansiranje audiovizuelnih projekata dobili sredstva u iznosu od 676.939 evra i uspešno priveli kraju 2018. godinu.

kategoriji razvoja filma podržano je ukupno sedam projekata (Mrak Dušana MilićaMraz Pavla VučkovićaU slavu ljubavi Tamare Drakulić, Mit o pravom čoveku Milice Lee FilipovskiTetke Biljane TutorovŽal Koste Đorđevića i Bio dvaput jedan kralj, projekat dugometražnog animiranog filma reditelja Vojina Vasovića). Ovo je ujedno i prvi animirani projekat iz Srbije koji je dobio podršku nakon dve godine učešća Srbije u potprogramu MEDIA.

Kada je reč o festivalima, ovo je takođe bila prva godina u kojoj je tri festivala iz Srbije dobilo MEDIA podršku. Uspešni festivali bili su: Internacionalni festival dokumentarnog filma Beldocs, Festival evropskog filma Palić i Slobodna zona. Beldoks je takođe jedan od retkih regionalnih dobitnika podrške u okviru konkursa Pristup marketima.

Jedanaest bioskopa u Srbiji, koji su deo mreže Europa Cinemas, u 2018.  dobilo je ukupno 74.909 evra za evropski program realizovan u 2017. godini.

Uspešni su bili i distributeri iz Srbije koji su kroz selektivnu i аutomаtsku podršku dobili sredstvа zа distribuciju evropskih filmovа u nаšim bioskopimа. Među uspešnim distributerima su: Megacom, Stars Media International, Five Stars Film Distribution, Blitz Film i Dexin Film.

MEDIA desk Srbije se zahvaljuje svim partnerima i korisnicima na uspešnoj saradnji u 2018. godini.

Želimo vam srećne praznike i još mnogo uspeha u 2019. godini!