Serija „Južni vetar“ podržana na pozivu TV i online sadržaj

Na poslednjem konkursu Media potprograma – TV i online content, srpska produkcija Arhangel Digotal Studios (ADS) prevazišla je sve granice i za drugu sezonu serije “Južni vetar – na granici” osvojila grant od pola miliona evra kao podršku produkciji serije. 

Ovo je nezapamćen rezultat i ogroman uspeh, jer je konkurs za produkciju TV i online sadržaj jedan od najprestižnijih i najkompetiitivnijih, a u okviru samog konkursa, igrane dramske serije spadaju u najteži format i podršku su osvajale samo koprodukcije zemalja zapadne Evrope sa visokim produkcijskim kapacitetima. Na konkurs je u aprilskom roku podneto 65 aplikacija, ali samo 45 je usvojeno, zbog izuzetno zahtevnih kriterijuma kvalifikacije, finansijske i produkcione konstrukcje, umetničkog standarda i internacionalnog potencijala, kao i doprinosa razvoju AV industrije na evropskom nivou kroz postizanje vrhunskih rezultata i doprinosa evropskim ciljevima.

Finalno, evaluaciju je prošlo 23 projekta, a ADS je osvojio grant kao lider konzorcijuma u kom su i produkcija Režim iz Srbije, koproducenti Telefilm, Hrvatska i A-LAB, Italija. Koproducenti serije su i RTS i Telekom, Film Distrikt, i Media Slovo.

ADS je zajedno sa produkcijom REŽIM postavio još jedan rekord, jer je „Južni vetar“ serija prvi nagradjeni projekat čiji su glavni producenti iz Srbije, a manjinski producenti iz EU, a po pravilu je na ovom pozivu uvek suprootno, Na prethodnom pozivu u ovoj programskoj dekadi (2021-2027) podržan je 31 projekat ukupno, ni jedan iz ovog regiona Evrope. Zato je ovaj rezultat toliko veliki i apsolutno menja evropsku medijsku scenu i usmerava pažnju na potencijal Srbije za internacionalne projekte – TV serije. 

Za uspeh aplikacije na ovom pozivu najzaslužnije su producentkinje Mirjana Tomić i Tatjana Žeželj Gojković, CEO Archangel digital studija.

Autor serije je Miloš Avramović, scenarista Petar Mihajlović. 

Serija je snimana preko 100 dana na lokacijama u Srbiji, Italiji, Hrvatskoj, i granici Finske i Rusije. 

U novoj sezoni se pored Miloša Bikovića, Miodraga Randjelovića, Jovane Stojiljković, Aleksandra Berčeka, Mikija Manojlovića u glavnim ulogama pojavljuju i dve zvezde američkog kontinenta – Alec Baldwin i Eric Roberts. 

Nove avanture Maraša i Baće gledaćemo od februara kada će premijerno biti prikazane na RTS. Bez sumnje, druga sezona dolazi u nikad aktuelnijem trenutku, jer se priča bavi borbom svetskih sila Rusije-USA- Evrope i to preko kriminalnih veza i korupcije, oko dominacije nad Južnim tokom gasa koji dolazi iz Rusije u Evropu, a naravno poprište je Srbija kroz koju tok prolazi, a interesi se sukobljavaaju. Maraš se nalazi u sred te borbe, a šta još čeka junake JV sa nestrpljenjem ćemo sačekati da saznamo.