Rezultati programa MEDIA Kreativna Evropa u Srbiji 2020.

MEDIA desk Srbije sa velikim zadovoljstvom objavljuje da su korisnici iz Srbije u 2020. godini u okviru različitih poziva za podnošenje projektnih aplikacija obezbedili visoku podršku programa Kreativna Evropa, potprograma MEDIA.

Srbija je svoje učešće u MEDIA potprogramu u 2020. godini, uprkos poteškoćama koje je izazvala pandemija COVID 19 završila sa ukupnom ostvarenom podrškom u iznosu od 817.132 EUR.  

Potprogram MEDIA pruža podršku putem 14 poziva za podnošenje projektnih predloga, a kompanije i organizacije iz Srbije bile su uspešne u ukupno 10 kategorija kao nosioci projekta ili partneri na evropskim projektima.

Producentske kuće Mali Buda d.o.o i Akcija Produkcija bile su uspešne u kategoriji razvoja pojedinačnog projekta i osigurale su ukupno 50.000 EUR za razvoj 2 dokumentarna filma (One dying star i Goodbye beautiful). Kompanija Sense Production osigurala je podršku za projekat The Last Socialist Artefact kao partnerska kompanija, hrvatskoj producentskoj kući Kinorama koja je nosilac ovog projekta u okviru poziva za podršku produkciji visokokvalitetnog TV programa.

Ono što je svakako obeležilo 2020. godinu jeste uspeh festivala u okviru MEDIA potprograma. Srbija je jedna od retkih zemalja niskog produkcijskog kapaciteta sa ukupno četiri festivala koja su dobila podršku u ukupnom iznosu od 154.000 EUR. Pored Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, Festivala Evropskog filma Palić i Festivala Slobodna Zona, podršku je ove godine po prvi put osigurao i Festival autorskog filma. U okviru poziva za podršku mrežama evropskih festivala podršku su, kao partneri na projektu, osigurali Festival evropskog filma Palić i Festival autorskog filma. Festival evropskog filma Palić  postao je deo mreže Moving Images Open Borders koja okuplja još 5 parnera: Cottbus Film Festival, Trieste Film Festival, Crossing Europe FF Linz, Les Arcs Film Festival i Scanorama Film Festival. Sarajevo film festival je zajedno sa Zagreb FF, FAF i Montenegro FF osigurao podršku za mrežu festivala u jadranskom regionu: Reimagining a regional festival experience.

Međunarodni festival dokumentarnog filma osigurao je podršku kroz još tri konkursa: Pristup marketu za Beldocs Industry 2021, kao i partner na dva evropska dugogodišnja projekta: #eufilmchallange u okviru konkursa za Promociju evropskih AV dela online i Moving Cinema, Methodologies, Strategies, and Tools for Children and Young People to appreciate European Films and become Active Audience u okviru konkursa Filmska edukacija. U okviru istog konkursa, na jednom od podržanih projekata pod nazivom History Film History kao partner učestvuje i Jugoslovenska kinoteka.

U kategoriji automatske podrške distribuciji, distributeri iz Srbije dobili ukupno 181.671 EUR. Na spisku distributera koji su ostvarili pravo na sredstva našli su se 2i Film, Blitz film, Five Stars, Fox Vision i MCF Megacom. U kategoriji selektivne podrške distribuciji osigurana je podrška u iznosu od 82.428 EUR.

Ukupno 14 bioskopa iz Srbije koja su deo mreže Europa Cinemas iz potprograma MEDIA osiguralo je sredstva u vrednosti od 106.389 EUR.

U iščekivanju novog ciklusa programa Kreativna Evropa, ovim putem se zahvaljujemo na podršci u našem radu i čestitamo svim kolegama, koleginicama i korisnicima MEDIA potprograma na velikom uspehu tokom ove ali i prethodnih godina! Srbija svoje učešće u MEDIA potprogramu u periodu od 2016. do 2020. godine, zahvaljujući vama, vašoj kreativnosti i vašem radu, završava sa ukupnim osiguranim iznosom od 3.607.109 EUR i zbog toga smo izuzetno ponosni i srećni! 

Vaš MEDIA desk Srbije želi vam srećne novogodišnje i božićne praznike i još srećniju i uspešniju 2021. godinu!