Radionica: Kako funkcioniše VoD distribucija

MEDIA desk Srbije u partnerstvu sa Filmskim festivalom Slobodna Zona organizuje radionicu na temu VoD distribucije. Događaj će se održati 8. novembra u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1, Multimedijalna sala) sa početkom u 10:30.

Događaj uključuje predavanje Kako funkcioniše VoD distribucija (predavač Vincent Lucassen iz kompanije Under the Milky Way), prezentaciju VoD platforme Cinesquare (Saša Stanišić, CutAway d.o.o.) i individualne konsultacije sa predavačima.

Predavanje Kako funkcioniše VoD distribucijadaje pregled glavnih VoD platformi koje su dostupne za digitalnu distribuciju fokusirajući se na način kako se filmovi iz zemalja niskog produkcijskog kapaciteta mogu eksploatisati putem VOD platformi u saradnji sa distributerima koji su fokusirani na online distribuciju, poput kompanije Under the Milky Way. Predavanje će takođe obuhvatiti tok rada, troškove, i mogućnosti koje digitalna distribucija omogućava, kao i savete o tome kako arthouse filmovi mogu imati uspešnu međunarodnu distribuciju.

Događaj obuhvata i prezentaciju Cinesquare, najveće regionalne VoD platforme koja je fokusirana na evropske filmove i filmove sa Balkana. Platforma pokriva 13 teritorija (Turska, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Albanija, Grčka, Rumunija, Bugarska i Kipar). Cinesquare pruža mogućnost filmovima sa Balkana kao i evropskim nezavisnim filmovima dalji život izvan njihove bioskopske distribucije. Takođe. platforma razvija online marketinške kampanje u cilju promocije evropskog sadržaja. Katalog trenutno sadrži preko 800 naslova koji su prevedeni na nekoliko jezika jugoistočne Evrope. Platforma je pre svega fokusirana na igrane filmove, ali su u katalog uključeni i dokumentarni kao i kratki filmovi.

Broj učesnika na ovom događaju je ograničen. Prijavljivanje se vrši preko email adrese do 6. novembra, a potrebno je navesti naziv događaja, ime, prezime i naziv kompanije.

MEDIA desk Srbije vam omogućava i zakazivanje individualnih konsultacija sa predavačima u trajanju od 30 minuta. Ukoliko ste zainteresovani za individualne konsultacije, pošaljite svoje ime i prezime, ime kompanije i ime predavača do 6. novembra na ovu email adresu. Individualne konsultacije održaće se 8. novembra u periodu od 16:00 – 19:00 u Jugoslovenskoj kinoteci.

____________

Under the Milky Way je servisna kompanija koja je posvećena digitalnoj distribuciji igranih filmova širom sveta. UMW olakšava pristup i pomaže većoj vidljivosti filmova na partnerskim VoD platformama poput ITunes, Google, Amazon…

Vincent Lucassen je osnivač producentske kuće WilDart Film. Takođe je suosnivač dok.at, austrijskog udruženja za dokumentarni film. Od početka 2011, deo je tima UMW. Godine 2016. pokrenuo je digitalnu etiketu Global Nomads, rastuću kolekciju filmova koju UNHCR svake godine promoviše tokom Svetskog dana izbeglica. Od 2018. godine sarađuje sa Evropskom filmskom akademijom kako bi se obezbedila online distribucija filmova koji su nominovani za Nagradu mlade publike u svim evropskim zemljama.

Saša Stanišićje režiser, producent i pisac. Rođen je u Prištini 1979. godine. Završio je Opštu i komparativnu književnost na Filološkom fakultetu “Blaže Koneski”, kao i filmsku i TV režiju na Fakultetu dramske umetnosti (FDU) u Skoplju. Osnivač je kompanije “CutAway”, sa kojom je započeo cinesquare.net, najveću i jedinstvenu VoD platforma fokusiranu na evropske filmove koja pokriva ceo region Jugoistočne Evrope.