Projekat novog filma Pavla Vučkovića na koprodukcijskom marketu „Atelje“ u Kanu

Projekat novog filma scenariste i reditelja Pavla Vučkovića, „Mraz“ (Frost), izabran je među šesnaest odabranih projekata koji će biti deo ovogodišnjeg, šenaestog po redu izdanja platforme „Atelje“ koju je pokrenuo program Cinefondation 2005. godine. „Atelje“  (L’Atelier) će se, kao i ranijih godina odvijati u sklopu Kanskog filmskog festivala, čiji je integralan deo, a ove godine se održava od 14. do 21. maja.

„Atelje“ platforma svake godine u Kanu ugosti reditelje iz čitavog sveta, čiji se filmski projekti smatraju posebno zanimljivim i potencijalno značajnim. Tokom programa, reditelji će zajedno sa svojim producentima biti u prilici da se susretnu sa potencijalnim partnerima, što je nužan korak na putu zaokruživanja projekta i samog početka snimanja. „Atelje“ svojim učesnicima obezbeđuje pristup međunarodnim koprodukcijama, na taj način ubrzavajući završetak filma. „Atelje“ je pokrenut 2005. godine, a osmišljen je sa ciljem da se stimuliše kreativno filmsko stvaralaštvo i da se ohrabre nove generacije filmskih autora.

Ovaj projekat je na koprodukcijskom marketu Transilvania Pitch Stop, održanom u okviru Međunarodnog filmskog festivala u Transilvaniji, u Rumuniji, osvojio Eurimages nagradu za razvoj koprodukcije (u iznosu od 20.000 evra), a prošle godine je učestvovao i na koprodukcijskom marketu Sarajevskog filmskog festivala – Cinelink Industry Days.

Projekat filma Mraz je podržan na konkursu za razvoj sadržaja pojedinačnih programa u okviru programa MEDIA Kreativna Evropa iznosom od 30.000 evra.

Mraz je film koji kombinuje fantaziju i triler, a bazira se na lokalnom mitu koji potiče iz istočne Srbije. Film istražuje verovanja, tradicije i sujeverja i unutrašnje sukobe i psihologiju karatera kroz priču o policijskoj detektivki Mirjani koja odlazi u malo mesto u istočnoj Srbiji da bi istažila nestanak mlade devojke Adele. Suočavajući se sa lokalnim stanovništvom tokom svog boravka u malom mestu, Marijana podleže uticajima iracionalnog, paganskog miljea, a njena istraga postepeno prerasta u opsesivno traganje za istinom. Pored MEDIA podrške, projekat je dobio i podršku Filmskog centra Srbije za razvoj scenarija i za razvoj projekta, dok je na koprodukcijskom marketu Transilvania Pitch Stop osvojio Eurimage Co-Production Development podršku.

Film Mraz nastaje pod okriljem producentske kuće Plan 9 DOO, a producent je Stefan Mladenović.

Pavle Vučković je poznat kao reditelj (i jedan od scenarista) celovečernjeg igranog filma Panama (2015), koji je premijerno prikazan na specijalnoj projekciji u okviru zvaničnog programa Filmskog festivala u Kanu. Takođe, 2003. godine u Kanu, Vučković je osvojio prestižnu nagradu Cinefondation za izrazito uspešan kratki igrani film Beži, zeko, beži. Tu je i treća Cinefondation nagrada za kratki film Minus (2007) takođe na Kanskom filmskom festivalu.