Projekat iz Srbije odabran za dok.incubator 2020

dok.incubator je objavio konačni izbor talentovanih filmskih stvaralaca čiji projekti će biti podržani 2020, a među njima je i dokumentarni film Mile Turajlić „Dosije Labudović“ (Srbija, Francuska, Katar, Crna Gora, Hrvatska).

Dosije Labudović je priča o nastanku Pokreta nesvrstanih ispričana kroz objektiv kamere čoveka koji je taj uzbudljiv period snimao, ostavivši nam svedočenje o harizmatičnim političkim ličnostima koje je okupila jedna uzbudljiva politička vizija. Stevan Labudović, snimatelj Filmskih novosti, određen je da prati predsednika Tita na putovanjima mira, počev od prve plovidbe Galebom do daleke Indonezije, Indije i Burme, 1954. godine. Tom prilikom su se sreli Tito, Sukarno, U Nu i Naser, a Stevanova kamera je zabeležila rađanje prijateljstava koja će postati temeljac nastanka Pokreta nesvrstanih. 

dok.incubator 2020 okupiće filmske profesionalce iz celog sveta koji će, uz
podršku etabliranih producenata, montažera i prodajnih agenata, intenzivno raditi na razvoju dokumentarnih filmova. Više informacija o odabranim projektima pročitajte ovde.

dok.incubator je renomirana radionica za razvoj dugometražnih dokumentarnih filmova u fazi prve ruke montaže koja je jedinstvena po svom formatu i uticaju na stvaraoce filma. Radionica obezbeđuje mentorstvo za osam dokumentarnih projekata, a fokus radionice je na dramaturgiji, distribuciji i strategijama za marketing i izgradnju publike, ciljajući premijere na prestižnim festivalima i ozbiljnu, rasprostranjenu distribuciju. Tokom osam godina svog postojanja, dok.incubator je pomogao razvoj desetine filmova koji su prikazani na najvećim međunarodnim festivalima, uključujući Sundance, Berlinale, IDFA, CPH:DOX, Visions du Réel, Hot Docs i mnoge druge.