Prezentacija MEDIA potprograma i uspešnih projekata

MEDIA desk vas poziva da u okviru Foruma Kreativna Evropa u Nišu prisustvujete prezentaciji MEDIA potprograma i projekata koji su dobili podršku ovog evropskog fonda 31. maja u Centru za inovativno preduzetništvo mladih Startap Niš, kao i projekcijama filmova Valdhajmov valcer i Zud, 30 i 31. maja u Niškom kulturnom centru.

Na Forumu Kreativna Evropa koji se ove godine održava u tri grada, Novom Sadu, Nišu i Beogradu i koji se bavi pitanjima na koji način projekti i modeli organizovanja u kulturi mogu da podstiču saradnju, boreći se protiv mržnje, stereotipa i različitih oblika društvene nejednakosti, učestvuje i MEDIA desk Srbije.

MEDIA potprogram je deo programa Kreativna Evropa koji pruža podršku razvoju evropske audiovizuelne umetnosti i kinematografije i na taj način doprinosi očuvanju evropske kulturne raznolikosti i promociji evropskih ideja.

U petak, 31. maja od 14 časova, u prostorijama Centra za inovatvno preduzetništvo STARTAP NIŠ, menadžerka projekata MEDIA deska Srbija Una Domazetoski takođe će predstaviti uslove i načine konkurisanja u okviru MEDIA potprograma, a nakon toga, u okviru sesije „Iskustva uspešnih priča MEDIA potprograma“, Mara Prohaska Marković sa Međunarodnog festivala dokumentarnog filma BELDOKS, predstaviće projekat „Beldoks Industry“ kao i sam festival koji tri godine dobija podršku MEDIA potprograma.

U saradnji sa Beldocs festivalom publici će takođe biti predstavljena dva filma i to „Valdhajmov valcer“ 30. maja od 20.00 i „Zud“ 31. maja od 17:00 u Niškom kulturnom centru.

Film „Valdhajmov valcer“ (r. Ruth Beckermann, Austrija, 2018, 93’), pobednik prošlogodišnjeg Berlinala, analizira kako je Svetski jevrejski kongres razotkrio ratnu prošlost Kurta Valdhajma, bivšeg Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Film „Zud“ (Marta Minorowicz, Poljska, Nemačka, 2016, 85’) prikazuje ledenu mongolsku stepu gde su ljudi stavljeni na milost i nemilost godišnjih doba i neočekivanih događaja, dok priroda diktira pravila njihovog nomadskog načina života. Nakon što zbog zime uginu stada stoke njegovih roditelja, jedanaestogodišnji Sukbat mora da napusti školu, vrati se kući i izdržava porodicu.