Objavljena selekcija za Lux Film Prize 2018

Na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima obzanjena je konačna selekcija deset kandidata za godišnju nagradu Lux (Lux Prize) Evropskog parlamenta. U pitanju je izbor deset  od najrelevantnijih i najzapaženijih evropskih filmova u  poslednjih dvanaest meseci, a među odabranima je i „Druga strana svega“  Mile Turajlić.

U obzir za kandidaturu je uzeto više od 50 filmova koji su u datom periodu imali premijere na najznačajnijim svetskim festivalima ili su, pak, svoj život pred publikom počeli u ograničenoj distribuciji. U grupi finalista mesta su izborilii autori i filmovi iz svih delova Evrope, a po prvi put se u krajnjem izboru filmova za ovu nagradu našla četiri filma koji su dela rediteljki.

Ovogodišnja selekcija za Lux Film Prize uključuje najbolje od savremene evropske kinematografije.

Kroz razne teme koje se kreću od imigracije, populizma, nacionalizma, globalizacije do rata, kulture sećanja, pravde, pitanja roda, religije i različitosti, ovi filmovi odražavaju izazove, mogućnosti i strahove koji postoje unutar našeg društva.

Film BORDER (Ali Abbasi) prevazilazi mnoge granice. Naslov se ne odnosi samo na posao glavnog karaktera več i na pitanje etničkih granica.

Radnja filma DONBASS (Sergei Loznitsa) dešava se u istočnom delu Ukrajne, regiji koja je uništena nasiljem i dubokom degradacijom u svakom aspektu civilnog društva.

GIRL (Lukas Dhont) je originalno, nežno i izvanredno istraživanje pitanja roda i rodnih uloga kroz oči petnaestogodišnje devojčice.

HAPPY AS LAZZARO (Alice Rohrwacher) je film koji se dešava između magičnog sveta i realistične bajke, predstavljajući modernu Italiju koja lebdi između korupcije, društvene kritike i nadrealizma.

MUG (Małgorzata Szumowska) je film koji izaziva poljsko društvo otporno na promene.

STYX (Wolfgang Fischer) stvara klaustrogobičnu atmosferu u otvorenim vodama gde neki plove slobodno, a neki se dave. Aktuelna priča o moralnosti, film kritikuje stanje u našem zastašujućem i polarizovanom svetu.

Zaključana vrata u jednom stanu u Beogradu već 70 godina predstavljaju barijeru koja jednu porodicu odvaja od njene prošlosti. Započinjući intimni razgovor sa svojom majkom o ovoj političkoj razdelini u njenom stanu, rediteljka Mila Turajlić u filmu DRUGA STRANA SVEGA trasira priča o podeljenoj kući i zemlji progonjenoj duhovima prošlosti. Hronika nekoliko generacija jedne porodice u Srbiji prerasta u portret jedne aktivistkinje u vreme velikih previranja, preispitujući odgovornost svake generacije da se bori za svoju budućnost.

THE SILENCE OF OTHERS (Almudena Carracedo, Robert Bahar) je dokumentarac koji otkriva borbu onih koji su patili pod španskom diktaturom generala Franka i koji i danas nastavljaju da traže pravdu.

Film U – JULY 22 (Erik Poppe) o masaktru na ostvru Utoja govori o jednom danu koji ne možemo da zaboravimo.

WOMAN AT WAR (Benedikt Erlingsson) je radoznala, inventivan, energična, ekološka i feministička saggga o ženi koja će učiniti sve da zaštiti zemlju koju voli.

 

 

Od ovih 10 filmova, tri  filma će biti podabrana i najavljena na pres-konferenciji tokom Dana autora (Giornate degli Autori) u Rimu krajem jula 2018. godine. vi filmovi će se nadmetati za titulu pobednika i predstavljaće ključni deo Lux Films Days 2018.

U cilju podrške evropskoj filmskoj industriji i pomoći naznačajnijim evropskim koprodukcijama da cirkulišu i van nacionalnih granica Lux Film Prize prevodi 3 oabrana filma na 24 službena jezika EU i prikazuje ih u svih 28 zemalja članica tokom Lux Film Days.

Pobednik ovogodišnje trke za Lux Film Prize biće proglašen 14. novembra u Strazburu.