MEDIA podrška festivalima u Srbiji

Evropska komisija objavila je rezultate konkursa: Podrška filmskim festivalima EACEA 32-2018. MEDIA potprogram podržao je dva festivala iz Srbije u okviru prvog roka za podnošenje projektnih aplikacija. Reč je o Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldoks i Festivalu evropskog filma Palić. Oba festivala podržana su u iznosu od 46.000 evra.

Na konkurs „Podrška festivalima“ stiglo je 106 prijava iz 30 različitih zemalja, a odabrano je ukupno 33 projekta koja će biti podržani od strane potprograma MEDIA, od toga dva iz Srbije.

Jedan od prioriteta MEDIA potprograma jeste da podrži razvoj publike kao sredstvo koje stimuliše interesovanje i pristup šire evropske publike audiovizuelnim delima kroz promotivne aktivnosti, filmsku edukaciju i festivale.

Ovaj konkurs podržava evropske audiovizuelne festivale koji se održavaju u zemljama koje učestvuju u MEDIA potprogramu. Finansijska podrška jednom festivalu određuje se na osnovu broja evropskih filmova u programu. Podrška može iznositi od 27.000 do 75.000 evra za festivale dugometražnog igranog filma i od 19.000 do 33.000 evra za festivale kratkog filma.

Ovo je treći put da su Beldoks i Palićki festival dobili podršku na ovom konkursu, dok je prošle godine u okviru drugog roka za podnošenje projektnih aplikacija podršku dobio još jedan filmski festival iz Srbije – Filmski festival Slobodna zona.