MEDIA desk Srbije na programu When East Meets West

Ove godine MEDIA desk Srbija učestvuje na jednom od najznačajnijih koprodukcijskih foruma u širem regionu When East Meets West (WEMW) koji se održava od 19. do 22. januara koji ove godine obeležava 10 godina postojanja u okviru Filmskog festivala u Trstu.

Predstojeće izdanje WHEN EAST MEETS WEST okupiće više od 500 producenata, finansijera, donosilaca odluka i filmskih profesionalaca iz više od 35 zemalja, a posebno iz zemalja koje su 2020. godine u fokusu – Austrija, Mađarska, Moldavija, Nemačka, Rumunija i Švajcarska.

Dvostruki istočni i zapadni fokus se zasniva na dve komplementarne ideje: s jedne strane, svake godine poziv je otvoren za sve producente iz Evrope i Severne / Latinske Amerike koji razvijaju projekat sa potencijalom međunarodne koprodukcije, po mogućnosti sa jednom od zemalja u fokusu; s druge strane, WEMW će osigurati prisustvo velike delegacije ključnih donosilaca odluka, finansijera, producenata i filmskih profesionalaca iz svake od oblasti u centru pažnje kako bi se povećale mogućnosti koprodukcije, finansiranja i distribucije za sve odabrane projekt

WEMW otvoriće program: „10 godina koprodukcijskog foruma Kad istok susretne zapad: glavni trendovi istočno-zapadne koprodukcije od 2008. do 2019.“.

Producenti Ankica Jurić Tilić (Kinorama, Hrvatska) i Titus Kreyenberg (Unafilm, Nemačka) predstaviće svoje dugogodišnje iskustvo u koprodukcijskom području te izložiti prednosti i nedostatke međunarodne saradnje, otkrivajući razne izazove sa kojima se producenti mogu susresti u narednom periodu. Osvrnuće se ujedno na mehanizme i metodologiju Potprograma MEDIA i Eurimage putem kojih su te organizacije odigrale nezamenjivu ulogu u razvoju koprodukcija.

U okviru WEMW, koji je takođe podržan kroz program Kreativna Evropa, biće održan koktel u organizaciji MEDIA deskova iz Austrije, Nemačke, Mađarske, Svajcarske, Srbije i Italije. Narednog dana zajedno sa deskovima iz drugih zemalja, MEDIA desk Srbija učestvovaće na panelu „Upoznajte Kreativne evropske deskove“ (Meet the Creative Europe Desks) koji ima za cilj da predstavi mogućnosti finansiranja MEDIA potprograma i inicijative za umrežavanje širom Evrope.

Program WEMW