Media desk Srbije na 2. konferenciji Mreže kinoprikazivača

Druga Konferencija Mreže kinoprikazivača Srbije, biće održana na Mećavniku od 24. do 27. novembra 2022. godine. Strategije razvoja bioskopa i publike, prilagođavanje novim bioskpskim tendencijama i navikama gledalaca, kao i preddigitalizacija i digitalizacija bioskopskih dvorana neke su od glavnih tema ovogodišnje Konferencije u Drvengradu.

Na Konferenciji će biti razmatrano kako vratiti publiku u bioskopske dvorane, biće predstavljeni projekti saradnje za razvoj nove publike, zelene i inkluzivne inicijative, marketinške strategije u distribuciji i prikazivanju domaćih filmova, digitalnom marketingu, metode uređivanja filmskih programa u bioskopima, kao i preddigitalizacija i digitalizacija bioskopskih dvorana.  Cilj Konferencije je da se pronađu nova praktična rešenja i inovativni pristupi u razvoju domaće filmske publike, kao i da učesnici podele svoja iskustva i prakse, koji će pomoći da se unaprede bioskopi u gradovima širom Srbije, kao i distribucija srpskog filma.

Media desk Srbije na Mećavniku organizuje masterklas sa Alenom Munitićem na temu razvoja filmske publike.
Alen Munitić je direktor Festivala mediteranskog filma u Splitu. U filmskoj industriji počeo je da radi 2004. godine kao asistent produkcije na mnogim festivalima kao što su Motovun, Zagreb Film Festival, ZagrebDox, Animafest. Pokrenuo je Mediteranski filmski festival u Splitu 2008. godine i u posljednjih 8 godina FMFS je postao najposjećeniji kulturni događaj u Splitu. Godine 2012. pokrenuo je još jedan projekat, „Kino Mediteran“ (Cinema Mediterranean) sa ciljem revitalizacije starih bioskopa na hrvatskim ostrvima i drugim malim primorskim gradovima. Danas je 26 gradova deo ovog projekta, a projekat je u prethodnih nekoliko godina uspeo da digitalizuje 6 bioskopa.

Pored Alena Munitića uspešne prakse predstaviće i Kamen Balkanski ispred Media deska Bugarske i Gregor Janežič isprted Mreže kinoprikazivača Slovenije.

Kultura desk Srbija predstaviće konkurs „Projekte male, srednje i velike saradnje“ koji su otvoreni do23. februara 2023. godine-

Očekuje se da na Konferenciji učestvuje oko 100 filmskih profesionalaca: članovi Mreže kinoprikazivača Srbije, distributeri, producenti, reditelji, stručnjaci iz oblasti preddigitalizacije i digitalizacije bioskopskih dvorana, kao i gosti iz regiona i Evrope, koji će podeliti svoja iskustva i primere dobre prakse.

Treba istaći i to da je Mreža kinoprikazivača Srbije pred drugu Konferenciju postala bogatija za još dva člana. To su Centar za kulturu „Sava Dečanac“ Leposavić i Dom kulture Pirot. Prošle godine u ovo vreme Mreža je obuhvatla 28 gradova, 31 bioskop, 35 ekrana. Danas je taj broj porastao na čak 42 grada, 45 bioskopa i 48 ekrana.

Konferencija Mreže kinoprikazivača Srbije održava se uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, Filmskog centra Srbije i Media deska Srbije.