Kreativna Evropa MEDIA na Filmskom festivalu u San Sebastijanu

Kreativna Evropa MEDIA organizuje nekoliko digitalnih događaja na 68. izdanju Filmskog festivala u San Sebastijanu sa ciljem održavanja dijaloga sa audiovizuelnim profesionalcima i zainteresovanim stranama.

Evropski filmski forum

Posle COVID-19: Revitalizacija evropske audiovizuelne industrije

Utorak, 22. septembar, 15.00 – 16.45

EFF će se osvrnuti na izazove i mogućnosti sa kojima se suočava evropska audiovizuelna industrija u kontekstu koji je pokrenuo Covid-19. Takođe će napraviti detaljnu analizu kako ova situacija utiče na evropski audiovizuelni sektor, koji je već bio u procesu transformacije u svojim poslovnim modelima i strukturi zbog digitalne revolucije. Diskusija će započeti analizom uticaja krize na sektor i postavljanjem scene za novi pejzaž. Pored toga, istraživaće se Next Generation EU kako bi se videlo kako audiovizuelna industrija možeda ima najbolje koristi od toga. U skladu s tim, prvi panel će razmotriti dalje podsticaje i mere za oporavak; posebno onih koji podstiču stvaranje i obnavljanje evropske audiovizuelne industrije. Drugi panel će se fokusirati na transformaciju koju taj sektor doživljava. Posle COVID 19, kriza u proizvodnim i distributivnim strukturama nezavisnog bioskopa verovatno će zahtevati neke promene.

Pridružite se strimingu uživo!

Masterklas: Ted Hope

Moderator: John Hopevell, Variety

Četvrtak, 24. septembar – 18.00 – 19.00

Malo ljudi danas poznaje filmski pejzaž kao Ted Hope. Prikupivši 12 nagrada Oskara tokom svoje karijere, Hope je bio svedok i vodeći igrač glavnih transformacija koju je poslednjih decenija doživela filmska industrija. Njegov masterklas u San Sebastianu poklapa se sa njegovim povratkom u svet nezavisne produkcije i objavljivanjem revidiranog i proširenog izdanja njegove knjige „Hope for Film“ (Counterpoint Press), sa dva nova poglavlja o njegovom iskustvu u svetu platformi i dilema, uspesima i neuspesima sa kojima se suočio na ovoj novoj teritoriji koja je transformisala današnju filmsku industriju. Tokom masterklasa, Hope će govoriti o svojoj perspektivi nezavisne filmske produkcije i stvaranja u današnje vreme kada je pojava OTT platformi promenila tradicionalne strukture nezavisnog filmskog pejzaža u SAD-u, a pre svega u Evropi. Njegovo znanje i iskustvo kao nezavisnog producenta, a odnedavno i šefa filmova u Amazon Studios, biće zanimljivo i inspirativno za stvaraoce i profesionalce u filmskoj industriji.

Pridružite se strimingu uživo!

Zinemaldia & Technology

Petak, 25. septembar – 10.00 – 12.15

Zinemaldia & Technology predstavlja strateško opredeljenje za festival u San Sebastianu, čiji je cilj da se pozicionira kao referentni prostor za tehnološke i audiovizuelne inovacije. S obzirom na situaciju izazvanu COVID-19, kompletno treće izdanje Zinemaldia & Technology će se odvijati virtuelno. Uključivaće master klas i prezentaciju projekata izabranih za Zinemaldia Startup Challenge, takmičenje namenjeno preduzetnicima i nedavno stvorene evropske startape koji predlažu nove poslovne projekte zasnovane na primeni digitalnih tehnologija u audiovizuelnom sektoru. Pet finalnh projekata braniće svoje predloge na mreži, a žiri će odlučiti o dobitniku nagrade Zinemaldia Startup Challenge, otkrivajući njihova imena na Dodeli nagrada za industriju u popodnevnim satima u petak 25. septembra.

Pridružite se strimingu uživo!

Događaji koje organizuju MEDIA deskovi Kreativna Evropa

Izgradnja publike izvan Evrope

Ponedeljak, 21. septembar – 17.00 – 18.00

U organizaciji Kreativna Evropa MEDIA deskova iz Danske, Barija (Italija), Portugalije i Baskije, ovaj događaj govoriće o tome kako se distributeri dokumentarnog filma, festivali, prikazivači i distributivne platforme suočavaju sa krizom koju je stvorila pandemija covid-19 i kako će se oni snaći za održavanje i povećanje publike. Deljenje visokokvalitetnih dokumentarnih filmova sa publikom širom sveta posebno je važno u svetu lažnih vesti i kada su demokratija i sloboda govora pod pritiskom na mnogim mestima širom sveta. Okruglim sto će moderirati Alek Navarro (Desk Kreativna Evropa Katalonija), a pridružiće mu se:

  • Mette Hofmann Meier iz fondacije Vhi, dobrotvorne organizacije koja proizvodi i distribuira dokumentarne i multimedijalne sadržaje o ljudskim pravima, demokratiji, pravdi i jednakosti.
  • Inti Cordera, izvršna direktorka DocsMx-a, festivala i platforme dokumentarnog filma iz Meksika, koji služi kao komunikacioni medij za kulturno okupljanje.
  • Miguel Ribeiro, jedan od direktora iz Doclisboe, filmskog festivala koji izvan svog smelog programa neguje most za distribuciju filmova koji nisu igrani, kako u lokalnim bioskopima, tako i na platformama VoD.
  • Diana Tabakov iz The Doc Alliance Films, koji je nastao kao rezultat kreativnog partnerstva 7 ključnih evropskih festivala dokumentarnog filma: CPH:DOX, Doclisboa, Millennium Docs Against Gravity FF, DOK Leipzig, FIDMarseille, Ji. hlava IDFF and Visions du Réel.

Više informacija o tome kako da se priključite biće objavljeno naknadno.

30 MEDIA – saveti iz perspektive MEDIA deskova

Utorak, 22. septembar – 12.00 – 13.15

MEDIA potprogram Kreativna Evropa proslaviće 30. godišnjicu. 2021. godine. Profesionalno znanje prikupljeno tokom godina pravo je bogatstvo koje zaslužuje da se podeli. MEDIA deskovi iz Katalonije, Andaluzije, Španije i Euskadija organizuju konferenciju namenjenu novim učsnicima i profesionalcima koji planiraju da podstaknu svoje projekte na međunarodnoj sceni.

Na okruglom stolu učestvuju: Àlex Navarro (Kreativna Evropa MEDIA Katalonija), Victoria Fernández Andrino (Kreativna Evropa MEDIA Andaluzija), Peter Andermatt  (Kreativna Evropa MEDIA Španija) i
Ainhoa ​​González Sanchiz  (Kreativna Evropa MEDIA Euskadi).

Pridružite se strimingu uživo!