Ime aplikanta

Režim

Odobrena sredstva

30.000,00 €

Konkurs

Razvoj pojedinačnih projekata

Referenca

EACEA/22/2018

Trag divljači (Trail of the beast)

1979. godina. JUGOSLAV je tridesetpetogodišnji novinar vodećeg jugoslovenskog nedeljnika. U zemlji čije medije kontroliše država ima malo prostora za pravo novinarstvo ali on se i dalje trudi da istražuje izazovne priče.

BLAGOJE je penzionisani starešina iz Službe državne bezbednosti, slomljen zdravstvenim problemima i mučen snovima o LAPOTU – lokalnom ritualu u kome sinovi ubijaju svoje zanemoćale očeve. Putevi Jugoslava i Blagoja se ukrštaju kada iznenadno samoubistvo i svirepo ubistvo potresu mali grad u istočnoj Srbiji, inače Blagojev zavičaj. Jugoslav dolazi da izvesti o samoubistvu a Blagoje sa svojom pratnjom pristiže da nađe ubicu i zataška slučaj.

U živopisnom ambijentu srpske varošice, Jugoslav upoznaje Blagojevu decu, disidenta-pustinjaka ALJOŠU i SONJU, zarobljenu u braku bez ljubavi sa Blagojevim ratnim drugom koji je zapravo i žrtva svirepog ubistva.

Jugoslav se spetlja sa Sonjom i ova romansa mu dodatno sužava moć rasuđivanja u burnoj situaciji. Kako se slučaj ubistva raspliće, Jugoslav otkriva čitavu riznicu mračnih tajni, intimnih i političkih izdaja u koje je upletena Blagojeva porodica i shvata njegovu ulogu u Crvenom teroru koji je zadesio ovu oblast neposredno posle oslobođenja 1944. godine. Tražeći izazovnu priču, Jugoslav je naišao na komunističko Srce tame. Misterija se razjašnjava na neobičan način – ispod naslaga politike i ideologije krije se jezgro ličnih trauma i greh LAPOTA koji vuče junake prema njihovom surovom kraju.

Producent: Aleksandar Avramović
Reditelj: Nenad Pavlović
Žanr: Fiction