Ime aplikanta

Open University Subotica

Odobrena sredstva

46.000,00 €

Konkurs

Filmski festivali

Referenca

EACEA/26/2019

27. Festival evropskog filma Palić

Festival evropskog filma Palić vodeća je filmska manifestacija u Srbiji sa tradicijom dugom 26 godina i velikim rastućim potencijalom. Sa planom da prikaže 137 filmova u 14 programskih selekcija, FEF Palić ima misiju da predstavi savremenu filmsku produkciju evropskog kontinenta, oseti vibracije njegove kreativnosti i raznolikosti, potraži nove tendencije, duboko poštujući bogato kinematografsko nasleđe i odražavajući ove vrednosti lokalnoj zajednici. Bivajući sigurna luka za ljubitelje filma, FEF Palić sakuplja svoje kapacitete za izgradnju nove, mlade publike kroz kvalitetno programiranje i edukativne mere koje odgovaraju potrebama i izazovima modernog doba. FEF Palić ne pravi razlike između velikih i malih, visokih ili niskih kinematografija, a sve filmove predstavlja sa jednakom pažnjom. Između mainstreamaundergrounda FEF Palić traga za prizorima strasti koji čine filmsku umetnost tako uticajnim i subverzivnim fenomenom, stremeći ka pravom putu u izgradnji boljeg društva zasnovanog na jednakosti i različitosti. Bogatprogram FEF Palić sastoji se od međusobno povezanih i isprepletenih aktivnosti kao što su filmski program, radionice za filmske autore i filmske kritičare, javne rasprave o aktuelnim temama iz oblasti filmske umetnosti, razmene iskustava, promotivni događaji, izložbe i koncerti klasične, rok, jazz i pop muzike.

Međunarodni filmski festival Palić osnovan je 1992. godine od strane Opštine Subotica. Od nekadašnjih malih i nepretencioznih Palićkih filmskih večeri, preko upornih pokušaja stvaranja ozbiljnog Regionalnog festivala u teškim vremenima izolacije i prvih pokušaja povezivanja kinematografija tada zaraćenih zemalja izrastao je u važnu tačku na mapi evropskih filmskih festivala.

Od 2003. godine i svog desetog izdanja palićki festival postaje Festival evropskog filma i iste godine dobija članstvo u „Evropskoj koordinaciji filmskih festivala“. To je bio veoma hrabar potez i mnoga pitanja su adresirana na organizaciju festivala. Kako će reagovati publika? Kako mediji? Međutim, osnivač festivala i izvršni producent su ostali pri svom čvrstom stavu. Uskoro, uspeh je bio očigledan. Ova ideja je potvrđena kroz naredne godine postojanja i danas je Festival evropskog filma Palić jedan od najznačajnijih festivala u regionu i jedan od retkih u svetu sa 100% evropskim sadržajem.