Ime aplikanta

Fondacija „Fond B92“

Odobrena sredstva

27.000,00 €

Konkurs

Filmski festivali

Referenca

EACEA/32/2018

15. Filmski festival Slobodna Zona

Filmski festival Slobodna Zona drugu godinu za redom je podržan od strane programa Kreativna Evropa MEDIA. Evropska komisija podržala je festival iznosom od 27.000 evra i na taj način ga je prepoznala kao jednog od najznačajnijih festivala na području Srbije.

15. jubilarno izdanje festivala Slobodna Zona održaće se od 7. do 12. novembra 2019. godine u 7 bioskopskih dvorana u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. MEDIA podrška i ove godine omogućiće festivalu da poveća kvalitet i raznolikost programa, da ugosti veći broj filmskih autora i na taj način pruži publici jedinstveni festivalski doživljaj.

– Biti deo festivalske mreže koju podržava MEDIA predstavlja potvrdu od strane ovog fonda za sve što Slobodna Zona radi. Slobodna zona je jedan od retkih festivala koji ima celogodišnje aktivnosti, od Turneje koje ide u više od 50 gradova Srbije, programa za mlade Slobodna zona Junior, koji se implementira u osnovnim i srednjim školama Srbije, kao i na Filozofskom fakultetu u Beogradu kroz specijalan Master program do bogate i intezivne saradnje sa regionalnim i međunarodnim organizacijama. Podrška Kreativne Evrope pozicionirala je festival na mapu prestižnih internacionalnih, regionalnih i nacionalnih festivala, što je doprinelo većoj vidljivosti na festivalskoj sceni ili u onome što se danas zove “kreativna industrija” i otvorilo vrata novim uspešnim i kreativnim saradnjama – istakao je Rajko Petrović, direktor festivala.

15. izdanje Filsmog festivala Slobodna zona, pored MEDIA programa, ove godine su podržali i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Rekonstrukcija Ženski fond, Francuski institut i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.