Ime aplikanta

Fondacija „Fond B92“

Odobrena sredstva

27.000,00 €

Konkurs

Filmski festivali

Referenca

EACEA/17/2017

14. Filmski festival Slobodna Zona

U 2018. godini podršku je dobio i Filmski Filmski festival Slobodna zona koji je po četrnaesti put, održan paralelno u Beogradu, Nišu i Novom Sadu od 7. do 12. novembra 2018. godine, u osam bioskopskih sala.

Tokom Festivala prikazano je 50 filmova, od toga 44 premijera (22 dokumentarna i 22 igrana) od kojih je 11 filmova iz regiona (od toga 9 dugometražnih i 2 srednjemetražna). U okviru dve projekcije Future is Here prikazano je 19 srednjoškolski i studentski kratkometražnih filmova nastalih u filmskim školama MakeDoksa iz Skoplja, Dokufesta iz Prizrena, Pravo ljudski iz Sarajeva i Slobodne Zone iz Beograda. Pored premijernih projekcija, prikazano je 5 filmskih klasika nastalih i inspirisanih duhom 1968. koji su na programu u okviru selekcije Specijalni fokus 1968. Sabirajući i premijerne i filmove iz pratećih programa, ovogodišnji festival Slobodna zona prikazao je ukupno 69 filmova.

Tradiciono, festival je imao i brojne prateće programe, poput Debatnog programa Kompas koji je ove godine izazvao veliku pažnju publike, kao i programe Na kafi sa autorom, Radionicu dokumentarnog filma i MEDIA Desk Radionice. Ovi prateći programi podstakli su dijalog na teme od društvenog značaja, pružili stručnu edukaciju u domenu filmskog stvaralaštva i publici i stručnoj javnosti pružili priliku da upoznaju filmske autore i pokrenu dijalog o samim filmovima i temama koje filmovi obrađuju.