Film Otac Srdana Golubovića premijerno na Berlinalu

Film Otac, reditelja Srdana Golubovića imaće svoju svetsku premijeru na 70. Berlinalu u okviru Panorama programa.

Otac je film o čoveku kome su zbog siromaštva oduzeli decu, gubitniku, odbačenom i poniženom čoveku, koji kroz svoje putovanje, hodajući od svog sela na jugu Srbije do prestonice, sa kraja na kraj zemlje, iz protesta, dostojanstva, želje da dokaže i sebi  drugima, iz očaja – postaje heroj.

Oca u filmu tumači Goran Bogdan, dok su uloge dece poverene Ajli Santić i Muharemu Hamziću, koji su prvi put na filmu. Ostale uloge tumače: Boris Isaković, Nada Šargin, Milica Janevski, Vahid Džanković, Jovo Maksić, Nikola Rakočević, Milan Marić. Scenario za film potpisuju Srdan Golubović i Ognjen Sviličić, direktor fotografije je Aleksandar Ilić. Film je montirao Petar Marković.

Film je nastao  u koprodukciji šest zemalja: Srbije, Francuske, Nemačke, Slovenije, Hrvatske i BiH. Film su podržali Filmski centar Srbije, MDM fond, Cinema du Monde, HAVC, Slovenski filmski centar, fond BIH, Arte France i ZDF Arte, Eurimages. Ovo je takodje jedan od prvih projekata iz Srbije koji je 2016. godine dobio podršku MEDIA potprograma za razvoj filma.

Producentica filma je Jelena Mitrović (Filmska kuća Baš Čelik, Srbija),u koprodukciji sa Propeler Film (Hrvatska), Vertigo (Slovenija), ASAP Films (Francuska), Neue Mediopolis (Nemačka), SCCA/Pro.Ba (Bosna i Hercegovina).

Foto: Maja Medić