Film Otac dvostruko nagrađen na Berlinalu

Film „Otac“ u režiji Srdana Golubovića koji je podržan od strane programa MEDIA Kreativna Evropa, dvostruko je nagrađen na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Berlinu koji se održao po 70. put od 20. februara do. 1. marta tekuće godine.

Film je imao svetsku premijeru 22. februara u okviru „Panorame“, zvaničnog programa Berlinala i proglašen je za najbolji film ovog programa od strane ekumenskog žirija i publike.

Foto: Tanjug/Tanja Drobnjak

Nagrade ekumenskog žirija, koji okuplja stručna lica evanđelističke i katoličke crkve, dodeljuju se filmovima koji senzibilizuju gledaoce za duhovne, ljudske i društvene vrednosti. Ovim priznanjem, koje se dodeljuje i filmovima iz progama Panorama, od kako je ustanovljeno 1974. godine, nagrađivani su filmovi reditelja poput Rajnera Vernera Fasbindera, Vernera Hercoga, Andreja Tarkovskog, a Golubović je 2013. godine dobio nagradu ovog žirija i za film „Krugovi“.

Film „Otac“ je osvojio i Nagradu publike, koja se po 22. put dodeljuje najbolje ocenjenom filmu u selekciji „Panorama“. Ova nagrada se dodeljuje od 1999. godine, a ove godine od trideset i šest filmova, u igranoj konkurenciji najvišu prosečnu ocenu je imao film „Otac“.

„Otac“ je priča o čoveku kome oduzimaju decu zbog njegovog siromaštva. To je priča o gubitniku, otpadniku i poniženom čoveku koji kroz svoje putovanje peške od sela na jugu Srbije do prestonice, sa jednog kraja zemlje na drugi, iz protesta, dostojanstva i želje da se dokaže sebi i drugima, iz očaja – postaje heroj. Film je nastao je kao koprodukcija Srbije, Francuske, Nemačke, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, i, naravno, uz podršku Filmskog centra Srbije.

Na konkursu za Razvoj pojedinačnih programa, MEDIA Kreativna Evropa podržala je ovaj projekat iznosom od 30.000,00 evra.