Euro Connection 2021 – Poziv za prijavljivanje

MEDIA desk Srbije u saradnji sa Klermon-Ferand festivalom kratkog filma raspisuje poziv za učešće na Forumu Euro Connection 2021.

Euro Connection je jedna od najvažnijih platformi za koprodukciju kratkih filmova. Ovaj dvodnevni događaj za pitching i umrežavanje ima za cilj podsticanje partnerstva između evropskih producentskih kuća koje se bave proizvodnjom kratkih filmova. Trinaesto izdanje Euro Connection-a održaće se u utorak, 2. februara i sredu, 3. februara 2021. godine na Međunarodnom marketu kratkog filma u Klermon-Ferandu u Francuskoj, uz podršku programa MEDIA Kreativna Evropa i PROCIREP-a.

Konačan program uslovljen je razvojem epidemije u svetu i podložan je promenama.

Euro Connection će okupiti:

 • 14 evropskih projekata odabranih za pitching
 • Desetak producenata uključenih u program „Producentski fokus“
 • Ukupnu industrijsku publiku od 150 producenata i produkcijskih partnera iz Evrope

Ovaj poziv je objavljen širom Evrope i rezultira odabirom 14 projekata čiji će producenti biti pozvani da predstave (pičuju) svoj projekat na Euro Connection-u i povežu se sa učesnicima iz industrije i potencijalnim koproducentima.

Događaj se sastoji iz:

 • Radionica za predstavljanje (pitching) projekta (ponedeljak, 1. februar 2021),
 • Pitching sesija projekata (utorak 2. februar),
 • Organizovanog umrežavanja producenata i učesnika,
 • Poslovnih sastanaka jedan na jedan (sreda, 3. februar).

I – Euro Connection – pitching projekta

Producenti koji žele da učestvuju na Euro Connection pitching sesijama treba da pošalju popunjen formular najkasnije do 20. oktobra 2020. predstavnicima u njihovoj zemlji. Za učesnike iz Srbije kontakt je MEDIA desk – Una Domazetoski i Nevena Negojević, kojima se mogu obratiti i za dodatna pitanja.

Uslovi prijavljivanja:

 • Kompanija treba da ima sedište u jednoj od evropskih zemalja koje su navedene u konkursu (uključujući Srbiju),
 • Trajanje filma ne prelazi 30 minuta.
 • Projekat mora imati obezbeđeno delimično finansiranje odobreno od strane trećeg tela,
 • Producent namerava da razvije film kao međunarodnu koprodukciju,
 • Početak snimanja ili produkcija počeće nakon juna 2020. godine.
 • Svaki producent koji prijavi projekat formalno se obavezuje da će u slučaju selekcije lično prisustvovati Euro Connection-u.

Nacionalni partneri u svakoj zemlji zaduženi su za prikupljanje i proveru aplikacija i formiranje stručne komisije za nominaciju jednog do dva odabrana projekta. Svi aplikanti biće obavešteni o izabranim projektima za nominaciju posle 20. oktobra. Producenti odabranih projekata su u obavezi da sedam dana nakon obaveštenja dostave prijavu na engleskom jeziku (ukoliko su nacionalnom partneru prijavu slali na jeziku te zemlje). Evropski žiri će odabrati najviše 13 projekata, a svi finalisti će biti obavešteni o listi odabranih projekata za Euro Connection do kraja novembra 2020. godine.

Producenti odabranih evropskih projekata biće pozvani na Euro Connection da predstave (pitčuju) svoj projekat. Poziv je ograničen na jednu osobu po producentskoj kući i obuhvata:

 • 160 € za putne troškove
 • 4 hotelska noćenja i obroke (31. januar – 4. februar 2021.)
 • Punu akreditaciju za Međunarodni market kratkometražnih filmova u Klermon-Ferandu.

Autori / reditelji projekata takođe su dobrodošli da se priključe programu i pozvani su u zajednički smeštaj sa producentom. Za njih će takođe biti obezbeđena akreditacija i pristup svim programima na Marketu.

II – Euro Connection – Producentski fokus

Desetak producenata biće pozvano da budu deo Producentskog fokusa. Svako od njih imaće priliku da za dva minuta predstavi svoju pozadinu, kompaniju i viđenje kratkometražnog filma i koprodukcije. Producentski fokus pruža priliku producentima da budu aktivno prepoznati od strane industrije, da razviju svoju mrežu ili da se uključe u pitchovane projekte. Producenti nominovanih projekata koji nisu selektovani za pitching imaće prednost u prijavljivanju za ovaj događaj.

Poziv za Producente u fokusu obuhvata:

 • 3 hotelska noćenja (1 – 4. februar 2021);
 • Vaučere za obroke tokom boravka;
 • Punu akreditaciju za Međunarodni market kratkog filma u Klermon-Ferandu;
 • Poziv na ručak Euro Connection i na Euro Connection / CNC koktel.

III – Prisustvo na pitching sesijama i zakazivanje poslovnih sastanaka

Producentii, predstavnici fondova, distributeri i emiteri akreditovani za
Međunarodni market kratkog filma u Klermon-Ferandu pozivaju se da se registruju za prisustvo pitching sesijama u utorak i sastancima u sredu.

Pristup je besplatan uz prethodnu registraciju. Onlajn registracija biće otvorena sredinom januara. Euro Connection brošura će takođe biti dostupna na vebsajtu i obuhvatiće detalje o odabranim projektima i producentima koji su deo programa Producentski fokus. Registrovani učesnici mogu da kontaktiraju Euro Connection tim i zakažu sastanke sa timovima projekata po njihovom izboru.

Zbog velikog interesovanja, poželjna je rana registracija.

Ovde preuzmite Euro Connection Uslove prijavljivanja i Formular za prijavljivanje.