Dve prilike za dokumentariste – Programi Ji.hlava festivala

Međunarodni dokumentarni filmski festival Ji.hlava raspisao je dva poziva za prijavljivanje. Program Talentovani producenti 2021 fokusiran je na talentovane producente dokumentarnih filmova, a Filmski fond Ji.hlava pruža podršku dokumentarnim filmovima u fazi produkcije i postprodukcije. Rok za prijavljivanje na oba programa je 15. mart.

Filmski fond Ji.hlava

Filmski fond Ji.hlava pruža bespovratna sredstva za vizuelnu i zvučnu postprodukciju srednjemetražnih ili dugometražnih dokumentarnih i hibridnih filmova u fazi produkcije ili postprodukcije, koji potiču iz centralne i istočne Evrope, regiona sa dugom dokumentarnom tradicijom. Ji.hlava je u potrazi za projektima autentičnog autorskog stila, fokusiranim na aktuelne teme koji pozivaju na provokativno razmišljanje,
Za prijavljene projekte premijera treba da bude planirana za jesen 2020, a film će biti premijerno prikazan na 24. Ji.hlava IDFF-u u oktobru 2020. godine.

Više informacija

Talentovani producenti 2021

Talentovani producenti (Emerging Producers 2021) je promotivni i edukativni projekat Ji.hlava festivala koji okuplja novu generaciju talentovanih evropskih producenata dokumentarnog filma. Cilj projekta je da predstavi nadolazeću generaciju talentovanih evropskih producenata profesionalcima iz različitih oblasti filmske industrije. Projekat predstavlja platformu za sastanke filmskih profesionalaca sa akcentom na dokumentarnu kinematografiju. Izbor producenata biće objavljen tokom leta 2020. godine.

KRITERIJUMI ZA PRIJAVLJIVANJE:

  • Producenti sa višegodišnjim iskustvom na lokalnom tržištu (nisu studenti ili nedavno diplomirani studenti) sa kapacitetom za profesionalni razvoj i sa ambicijom da budu aktivni na evropskom tržištu
  • Barem jedan realizovani film (igrani ili dokumentarni, srednjemetražni ili dugometražni) koji je ušao u bioskopsku distribuciju, prikazivan je na festivalima itd.
  • Producenti iz svih evropskih zemalja ispunjavaju uslove. Gostujuća zemlja projekta 2021. je Izrael.

Više informacija