Deset naslova nominovano za LUX nagradu

Objavljeni su naslovi filmova koji će se ove godine takmičiti za Nagradu LUX Evropskog parlamenta i koji čine zvaničnu selekciju 54. Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima.

Zvaničan izbor predstavili su 30. juna potpredsednik Evropskog parlamenta Odbora za kulturu i obrazovanje Helga Trupel, potpredsednica Odbora za budžetsku kontrolu Martina Dlabajova i koordinatorka nagrade LUX Doris Pack.

Zvanična selekcija nagrade LUX za 2019. godinu (po abecednom redu):

Clergy –  Wojciech Smarzowski (Poljska)
Cold Case HammarskjöldMads Brügger (Danska / Norveška / Švedska / Belgija )
God Exists, Her Name Is Petrunija – Teona Strugar Mitevska (Severna Makedonija / Belgija / Slovenija / Hrvatska / Francuska)
Her JobNikos Labôt (Grčka / Francuska / Srbija)
HoneylandTamara Kotevska, Ljubomir Stefanov (Severna Makedonija)
InvisiblesLouis-Julien Petit (Francuska)
Ray & LizRichard Billingham (UK)
System CrasherNora Fingscheidt (Nemačka)
The Man Who Surprised Everyone – Natasha Merkulova, Aleksey Chupov (Rusija / Estonija / Francuska)
The Realm – Rodrigo Sorogoyen (Španija / Francuska)

O izboru filmova odlučivao je tim od 21 europskih filmskih profesionalaca koji su pažljivo razmatrali i odabrali filmove. Ovogodišnji konačni izbor uključuje ukupno četiri rediteljke, dva dokumentarna filma, kao i značajno prisustvo malih zemalja (ne jedan, već dva filma iz Severne Makedonije) i evropskih koprodukcija (polovinu selekcije čine koprodukcije).

Kao i obično, od deset filmova u zvaničnoj selekciji, tri će učestvovati u takmičenju za nagradu i oni će biti odabrani i proglašeni 23. jula na Giornate degli Autori konferenciji za novinare u Rimu. Ovi filmovi će se takmičiti za LUX nagradu, koja će biti dodeljena 27. novembra u Strazburu.

I ove godine Evropski parlament će prevesti (titlovati) tri takmičarska filma na 24 zvanična jezika Evropske unije i prikazati ih tokom LUX filmskih dana u svih 28 zemalja EU. Pobednički film biće adaptiran za osobe oštećenog vida i sluha i biće aktivno promovisan.