CIRCLE Women Doc Accelerator / Modul 2

Počelo je prijavljivanje za drugi modul CIRCLE Women Doc Accelator MASTERCLASS PROGRAMA koji se organizuje u saradnji sa MEDIA Deskovima Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Slovenije.

Prijave slati na: info@doccircle.me (sa naznakom za koji masterklas se prijavljujete). Svi masterklas programi biće održani na engleskom jeziku.

24.8.2020 14:00 (CET)

Aleksandar Govedarica, Sales agent, producent i konsultant (Syndicado Film Sales, Kanada)

PROMENLJIVI PEJZAŽ DOKUMENTARCA

Koja su realistična očekivanja koja bi filmski stvaraoci trebalo da imaju po pitanju svetske prodaje? Kako izgleda budućnost sveta filma?

Aleksandar Govedarica je rođen 1987. godine u Sarajevu. Diplomirao je na Univerzitetu Istočnog Sarajeva, kao i na Vankuverskoj Filmskoj Školi. Svoju karijeru je započeo kao programski direktor na Kriterion Sarajevo, jedinom arthouse bioskopu u BiH. Aleksandar je bio deo organizacionog komiteta Srpskog filmskog festivala u Vankuveru. Producirao je dva dokumentarna filma, a iskustvo ima u svim aspektima filmskog stvaralaštva, uključujući i režisersko. Sa tri godine prethodnog iskustva u prodaji i distribuciji, Aleksandar vodi sales kompaniju na svetskom nivou u Torontu – Syndicado.

******

25. 8. 2020. 11:00 PM (CET)

Elsa Kremser, producentkinja i rediteljka (Austrija)

SPACE DOGS

Projekcija filma i studija slučaja

Sinopsis: Laika, pas lutalica, bila je prvo živo biće poslato u svemir i neizbežnu smrt. Kako legenda navodi, ona se vratila na Zemlju kao duh i od tada luta ulicama Moskve. Prateći njen trag i snimajući u psećoj perspektivi, SPACE DOGS se pridružuje avanturama dvoje njenih naslednika – moskovskim psima lutalicama.

Rođena 1985 u Austirji, Elsa Kremser je studirala film na Univerzitetu u Beču, kao i na Filmskoj akademiji u Ludvigsburgu. Kao autor i producent, realizovala je nekoliko dokumentarnih filmova prikazanih širom sveta. Njen diplomski film NEBEL premijerno je prikazan na prestižnom festival Berlinale. Bila je član žirija na Visions du Réel i drugim festivalima, a učestvovala je na programima poput Nipkow Grand i EuroDoc. Tokom 2016. godine osnova bečku produkcijsku kuću RAUMZEITFILM zajedno sa Levinom Piterom. Kao rediteljski duo, njih dvoje trenutno rade na prvom dugometražnom igranom filmu THE GREEN PARROT, koji je osvojio nagradu Kompagnon Script Award na Berlinale-u. Njihovo najskorije ostvarenje, SPACE DOGS, prikazano je na Locarno IFF gde je osvojilo dve specijalne nagrade žirija. Prikazan je na preko 50 festivala širom sveta, a osvojio je i nagradu za Najbolji Austrijiski Film na festivalu Vienalle.

******

26.08.2020. 12:30 PM (CET)

Erick Stoll, nagrađivani filmski autor i direktor fotografije (USA)

AMERICA

Projekcija filma i razgovor sa autorom

Sinopsis: Mladi cirkuski izvođač biva primoran da se vrati kući kada njegova 93-godišnja baba padne sa kreveta, što dovodi do hapšenja njegovog oca pod sumnjom zanemarivanja starih lica.

Erik Stol je dokumentarista i direktor fotografije iz Sinsinatija (Ohajo). Radeći na raznolikim dokumentarnim formama, fokusira se na gentrifikaciji, podeli rada među polovima, kao i levičarskim i desničarskim pokretima. Kao jedan od dvoje reditelja na filmu Amerika, nominovan je za Peabody i Independent Spirit nagrade. Učestvovao je kao direktor fotografije na filmu American Factory koji je osvojio nagradu Oskar za Najbolji dugometražni dokumentarni film.

******

 28. 8. 2020. 13:00 PM (CET)

Joanna Solecka, PR i marketing stručnjak (Poljska)

PRONAĐI SVOJU PUBLIKU

Joana Solecka se već 15 godina bavi filmskim marketingom i strategijama društvenih mreža. Na čelu je poljske internacionalne kompanije koja se specijalizuje u digitalnim kampanjama za filmove – Alphapanda Warsaw. Nekadašnji je PR festivala i departmana za prodaju Wajda Studio & School. Takođe, Joana radi kao tutor za filmski marketing i razvoj publike na trening programima poput Torino Film Lab, Dok.Incubaotr i CIRCLE – Women Doc Accelerator. Ono zbog čega je strasna u svom poslu danas jesu strategijski pristupi izgradnje raznovrsne publike u prvim fazama razvoja filma. Kao majka tri ćerke, u poslednje vreme uživa radeći na porodičnim i filmovima za mlađe generacije.

******

1.9. 2020. 13:00 PM (CET)

Phil Jandaly, senior montažer i konsultant (Kanada, Švedska)

TREJLERI, TIZERI, SCENE

Biranje i izgradnja efektnih alata za prikupljanje sredstava prilikom razvoja dokumentarnog projekta

Fil Jandali radi kao montažer poslednjih 20 godina; započevši svoj rad u igranoj formi, danas radi na dokumentarnim filmovima. Deo je nagrađivanih internacionalnih produkcija poput Prison Sisters, Killing Time i I am Samuel, radi kao rough-cut consultant, a učestvovao je i na filmovima poput Liberation Day, Home Games, How Big is the Galaxy i drugim. Radeći van Švedske, njegovi projekti potiču iz Srbije, Kenije, Francuske, Rusije i šrie. Proputovao je svet radeći kao tutor na programima EDN i B2B Doc, pomažući filmskim stvaraocima da razviju svoje projekte. Držao je masterklas programe na temu pičovanja pilot trejlera, umeću pričanja price kroz skript i montažu, kao i moći sticky notes. Fil vodi blog o dokumentaristici i tehnologiji – Storysmith, a nada se da će jednog dana proputovati Evropu na svom biciklu.

ORGANIZACIJA I PARTNERI

CIRCLE Women Doc Accelerator 2020 je organizovan od strane Wake Up Films (Novi Sad), Sekvenca (Zagreb) i Cut Up (Podgorica), u partnerstvu sa DOK Leipzig Co-Pro Market, EWA European Audiovisual Network, Filmskim Centrom Crne Gore, Underhill Fest Crna Gora, HAVC,  MEDIA Desk Srbija, MEDIA Desk Crna Gora, MEDIA Desk Hrvatska, MEDIA Desk Slovenija i Grad Novi Sad.

OSTALI PARTNERI:  Cineuropa, DAE Documentary Association of Europe, East Doc Platform, Foundation.