Producenti animiranih filmova iz Centralne i Istočne Evrope potpisali „Ljubljanski dogovor“

Ви сте овде: Vi ste ovde: You are here:

Producenti animiranih filmova iz Centralne i Istočne Evrope potpisali „Ljubljanski dogovor“

Nova inicijativa pod nazivom CEE radionica animacije okupila je 24 nezavisnih producenata animiranih filmova iz šesnaest zemalja Centralne i Istočne Evrope. Svi oni su došli u Ljubljanu kako bi se povezali, savetovali, učili i razmenjivali producentska iskustva. Čitavim tokom pomenute radionice svi učesnici su raspravljali o aktuelnoj situaciji na polju animacije i tom su prilikom prepoznali potencijalne zajedničke korake kojima bi mogao da bude ohrabren i podržan razvoj animatorske industrije. Ovi koraci i strategije sumirani su u dokumentu koji su potpisali svi učesnici radionice, i taj je dokument nazvan „Ljubljanski dogovor“.

Ove godine je Evropska komisija razvila Plan za animaciju za Evropu, objavila ga septembra ove godine, i taj plan za cilj ima da pospeši animatorsku industriju u čitavoj Evropskoj uniji. Nezavisni producenti iz zemalja Centralne i Istočne Evrope, koji su se prethodnih godina okupljali  u okviru Višegradskog animatorskog foruma, saglasni su da koraci koji se tiču te budućnosti treba da budu definisani zajedničkim glasom koji će  preciznije  predstaviti specifičnosti pomenutog regiona. CEE radionica animacija po prvi je put okupila producente iz regiona Centralne i Istočne Evrope, a važnost ovog sastanka odmah su prepoznale i kancelarije Deskova mreže Kreativna Evropa – MEDIA. Sabina Briški Karlić, u ime Deska Kreativna Evropa Slovenija, tim je povodom izjavila sledeće: „Deskovi Kreativne Evrope iz  devetnaest zemalja udružili su snage, što je sasvim jasna potvrda prepoznavanja uloge nezavisnih producenata kao ključnih pokretača u pravcu stvaranja kvalitetnog animiranog sadržaja u ovom regionu“.

Na ovoj se radionici raspravljalo o strateškim pitanjma koja se tiču koprodukcija, ali i odnosa prema filmskim fondovima i emiterima. Rezultat ovog petodnevnog rada je pomenuti „Ljubljanski dogovor“ koji je podeljen u osam segmenata, poput Nacionalni i regionalni fondovi, Lokalni emiteri, Edukacija u ovom sektoru ili Digitalne platforme. Usaglašeno je izneto na više od sedam stranica konkretnih strategija. Ovaj će dokument služiti i kao smernica za budući dijalog sa Evropskom komisijom.

Domaćin CEE radionice animacije bio je Internacionalni festival animiranog filma Animateka. Ovo je bio trening sa ciljem obuke i umrežavanja koji su organizovali Deskovi mreže Kreativna Evropa – MEDIA iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Češke, Mađarske, Litvanije, Letonije, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Poljske, Rumunije, Srbije, Slovačke i Ukrajine, kao i platforma za pristup marketima, Višegradski animatorski forum. Lokalni partneri su bili Asocijacija animiranog filma Slovenije i Institut Motovila, u saradnji sa Animateka International Animated Film Festival-om.

Opširnije o svemu ovome možete naći ovde.

KAT5756-1024x684