Creative Europe MEDIA podržala razvoj četiri projekta u produkciji Miše Mogorovića

Ви сте овде: Vi ste ovde: You are here:

Creative Europe MEDIA podržala razvoj četiri projekta u produkciji Miše Mogorovića

Creative Europe MEDIA je finansijski podržala razvoj nekoliko filmskih projekata poznatog srpskog producenta Miše Mogorovića i njegove produkcijske kuće Art & Popcorn. Podršku su dobili projekti: Strahinja, Živi, Srce tame i Putevi vina.

Živi (Living) nastaju po scenariju i u režiji Vuka Ršumovića, poznatog po svom debitantskom filmu Ničije dete.  Film je već dobio podršku Filmskog centra Srbije. Trenutno je u fazi međunarodnog finansiranja

Srce tame (Heart of Darkness) će nastati po scenariju koji su napisali Stevan Filipović i Jasmina Kallay. Stevan Filipović će i režirati. Film je dobio podršku Filmskog centra Srbije za razvoj scenarija. Prijavljen je na konkursu FCS za razvoj projekta.

Strahinja Banović (Strahinja) nastaje po scenariju koji potpisuju Stefan Arsenijević, Nicolas Ducray i Bojan Vuletić. Režija će biti poverena Arsenijeviću, a ovaj projekat je već dobio podršku Filmskog centra Srbije i Cinema du monde fonda u Francuskoj. Trenutno je u fazi međunarodnog finasiranja.

Putevi vina (The Ways of Wine) je rimejk argentinske komedije El camino del vino, a režiraće ga i za njega napisati scenario Zoran Lisinac. Film Putevi vina je u fazi razvoja scenarija i projekta.

Ukupan iznos finansijske podrške za razvoj ova četiri projekta 96.000 evra.

Miša Mogorović je već dugi niz godina jedan od najuspešnijih srpskih producenata. U proleće 2004. godine je, zajedno sa grupom mladih filmskih profesionalaca, osnovao Centar za filmsku umetnost Art & Popcorn. U svojstvu ko-producenta i/ili izvršnog producenta radio je na filmovima: omnibusu Izgubljeno i nađeno (segmentFastastična Vera),  Potera za Srećkom i Agi i Ema. Producirao je Peščanik, srpsko-mađarsko-crnogorsku koprodukciju, dokumentarac Zabranjeni bez zabrane. Sa ko-osnivačem Art & Popcorna, Stefanom Arsenijevićem, radi na razvoju filmskog projekta Ljubav i drugi zločini, srpsko-nemačko-austrijsko-slovenčkoj koprodukciji. Film je premijeru je imao 2008. godine na Berlinalu, u okviru programa Panorama Special, nakon osvojivši brojne nagrade na raznim međunarodnim festivalima. U Mogorovićevoj producentskoj filmografiji se nalaze i filmovi Univerzalna ljubav, Ordinary People (premijera na Filmskom festivalu u Kanu 2009. godine, na Nedelji kritike), Cirkus Kolumbija, Praktični vodič za Beograd sa pevanjem i plakanjem (svetska premijera na filmskom festivalu u Karlovim Varima, u selekciji East of the West), omnibus Eastalgia, Najlepša je zemlja moja, Enklava Nebo iznad nas, Brat Dejan, Bićemo prvaci sveta, Vlažnost, Zvizdan, Rekvijem za Gospođu J… Možda i najveći svetski uspeh je postigao kao producent filma Ničije dete (2014), po scenariju i u režiji Vuka Ršumovića. Ovaj film je imao svetsku premijeru na Venecijanskom filmskom festivalu i tom prilikom je osvojio nagradu publike za najbolji film, FIPRESCI nagradu za najbolji film i nagradu FEDEORA za najbolji scenario. Saradanja i rad sa stranim kompanijama je dovela do napredovanja i širenja firme kada joj se priključuje i Stefan Mladenović, koji je radio kao line producer na većini pobrojanih filmova.