Razvoj pojedinačnih projekata (2016)

Ви сте овде: Vi ste ovde: You are here:

Razvoj pojedinačnih projekata (2016)

U 2016. godini Srbija je imala 5 uspešnih projekata na konkursu za Razvoj pojedinačnih projekata.

1.

Ime projekta: Labudović File
Podnosilac projekta: Dribbling Pictures
Odobrena sredstva: 25.000 evra
Autor: Mila Turajlić
Konkurs: Razvoj pojedinačnih projekata – kreativni dokumentarci
Obrazloženje eksperata:
Veoma profesionalno napisan projektni predlog. Arhivski snimci čine ovaj projekat veoma privlačnim. Projekat nudi novi pogled na globalnu istoriju između 50-tih i 70-tih godina prošlog veka. Tritment je napisan na kredibilan, precizan i sveobuhvatan način pružajući na taj način jasnu sliku o filmu ali i o narativnoj strukturi. Iako film govori o ličnom pogledu na istorijski period velike važnosti, on ide dalje od toga i govori nam o položaju nesvrstanih zemalja u vreme Hladnog rata. Ideja filma je precizno utvrđena dok su delovi koje treba dalje razvijati veoma precizno i jasno identifikovani. Strategija razvoja je postavljena na veoma profesionalni način. Sa jedne strane ona jasno oslikava fazu razvoja u kojoj se autor sada nalazi, a sa druge jasno definiše dalje korake u razvoju i istraživanju. Razvojni budžet je adekvatan, a sa koproducentima su potpisani sporazumi. Strategija distribucije razvjena je na osnovu dosadašnjeg iskustva i na postojećim mrežama. Finansijska strategija je veoma detaljna.

2.

Ime projekta: Father (Otac)
Podnosilac projekta: Filmska kuća Baš Čelik
Odobrena sredstva: 30.000 evra
Autor: Jelena Mitrović (producent), Srdan Golubović (reditelj)
Konkurs: Razvoj pojedinačnih projekata – igrani filmovi
Obrazloženje eksperata:
Ovo je projekat visoke umetničke vrednosti i razvijenog potencijala. Razvojna strategija je veoma dobro definisana i sadrži sve potrebne informacije koje su vezane za različite faze rada na filmu. Strategija distribucije je veoma dobro razvijena posebno u odnosu na susedne zemlje. Takođe, očekuje se bogat festivalski život filma imajući u vidu temu filma i iskustvo autorskog tima kao i uključene talente. Marketinški plan je klasičan ali targetira dobru publiku i dobro je razvijen. Finansijski plan je dobro postavljen. Zbog teme filma, ali i zbog planiranog vizuelnog pristupa projekat ima potencijal za privlačenje internacionalne publike.

3.

Ime projekta: The Witch Hunter (Zlogonje)
Podnosilac projekta: This and That Productions DOO
Odobrena sredstva: 30.000 evra
Autor: Jovana Karaulić (producent), Raško Miljković (reditelj)
Konkurs: Razvoj pojedinačnih projekata – igrani filmovi
Obrazloženje eksperata:
Ovo je dobar dečiji film. Ideja je originalna i projekat ima dramski potencijal. Iako film za decu, on govori o veoma bitnom društvenom pitanju, o diskriminaciji i marginalizovanju onih koji su drugačiji stavljajući u centar pažnje avantura dečaka koji je oboleo od cerebralne paralize. Razvojni plan je detaljno predstavljen i odgovara potrebama projekta. Finansijski plan je takođe dobro razvijen. Marketinški plan uključuje obrazovnu kampanju i rad sa školama što svakako doprinosi kvalitetu projekta.

4.

Ime projekta: Čuvari formule
Podnosilac projekta: Ton film Beograd
Odobrena sredstva: 50.000 evra
Konkurs: Razvoj pojedinačnih projekata – igrai film

5.

Ime projekta: Korisnici / The Users
Podnosilac projekta: SENSE Production
Producent: Milan Stojanović
Scenarista/reditelj: Ivan Ikić
Obrazloženje eksperata:
Tema projekta ima snažan dramski potencijal. Proces rada sa neprofesionalcima je intrigantan. Ovo je veoma interesantan i zahtevan art house projekat sa jakim dokumentarističkim pristupom i ambicioznim kreativnim izrazom koji nam omogućava da doživimo priču o tinejdžerima koji stasavaju. Finansijska strategija je realistična dok je kreativni tim odgovarajuć za ovu vrstu projekta. Članovi tima imaju dovoljno iskustva koje će im omogućiti da obezbede neophodno kofinansiranje. Film ima svaku šansu da doživi nacionalni i internacionalni uspeh .