MEDIA dan na festivalu Cinema City

Ви сте овде: Vi ste ovde: You are here:

MEDIA dan na festivalu Cinema City

Povodom obeležavanja 25 godina postojanja MEDIA programa, MEDIA desk je u saradnji sa filmskim festivalom Cinema City organizovao MEDIA dan 27. juna 2016. godine.

Cilj MEDIA dana bio je da se učesnicima festivala Cinhema City predstave osnovne smernice MEDIA potprograma, te da im se pruže informacije o načinima konkurisanja za finansijsku podršku MEDIA potprograma. Posebna pažnja bila je usmerena na konkurse za Razvoj pojedinačnih audiovizuelnih dela koji je namenjen producentima kao i na konkurs kroz koji se podržavaju filmski festivali koji promovišu evropski film.

Cinema City internacionalni filmski festival postoji od 2008. godine. Festival Cinema City je primarno usmeren na promociju mladih filmskih autora i nezavisne produkcije iz zemlje, regiona i sveta, ali i predstavljanju legendarnih autora i ostvarenja kroz revijalne programe festivala, edukaciji i profesionalnom umrežavanju.

Istog dana, u okviru programa Cinema City Parallels, a povodom obeležavanje 15 godina partnerstva EU i Srbije, EU Info Point Novi Sad i Delegacija Evropske Unije u Republici Srbiji organizovali su izložbu i panel diskusiju na temu Evropa za Kreativnu Srbiju. Od 2001. godine, Srbija je dobila više od tri milijarde evra bespovratnih sredstava iz pretpristupnih fondova EU. EU i Srbija zajedno sprovode uspešne projekte širom zemlje koji su podstakli razvoj i doneli korist građanima u mnogim oblastima. Unapređeni su infrastruktura, obrazovanje, zdravstvo, zaštita životne sredine i mnogi drugi sektori.
Izložba „EU i Srbija: 15 godina partnerstva“ organizovana je kako bi se prikazao bar deo izgrađenog partnerstva.

Nakon svečanog otvaranja izložbe organizovana je panel diskusija Evropa za kreativnu Srbiju.  Na diskusiji je predstavljen  EU program Kreativna Evropa kao i Desk Kreativna Evropa.

Program MEDIA dostupan je građanima Srbije od decembra prošle godine i on sadrži  14 konkursa za različite oblike podrške, rekla je predstavnica MEDIA deska Srbija Nevena Negovanović naglašavajući uticaj i važnost MEDIA potprograma za razvoj filmske industrije u Srbiji. Ona je navela da će program MEDIA tokom narednih godinu dana sličnim panelima biti predstavljan tokom svih velikih filmskih festivala, kako bii što više ljudi bilo upoznato sa mogućnostima koje nudi.

Svoja iskustva preneli su uspešni korisnici EU sredstava iz Vojvodine: Muzej savremene umetnosti, (Luka Kulić), Galerija Matice srpske (Jelena Ognjanović), SKC Novi Sad (Nemanja Vuković) i Zavod za zaštitu spomena kulture Sremska Mitorvica (Gorana Lemajić)