Baš Čelik podržan na konkursu Razvoj evropskih grupnih projekata

Filmska kuća Baš čelik dobila je podršku za Razvoj evropskih grupnih projekata (European Slate Development ) u okviru Media potprograma. Ovo je veliki uspeh za Srbiju s obzirom da je ovaj konkurs uglavom okrenut ka zemljama visokog produkcijskog kapaciteta.

Projekti koji su podržani za razvoj u okviru ovog paketa čine reditelji čiji su prethodni filmovi imali jaku poziciju na međunarodnim festivalima i tržištima. To su sledeći projekti:

Novi RABBITLAND dolazi od nagrađivanog rediteljskog dua Ane Nedeljković i Nikole Majdaka: njihov prvi kratki film nagrađen je Kristalnim medvedom na Berlinalu, uz brojne druge nagrade; njihov drugi film NEPUTOVANJA koji je takođe prikazan imao je prestižnu premijeru uključujući Berlinale, Annecy i Sundance, i bio je nominovan za nagradu Annie.

PRIJE LJETA dolazi od jednog od najpriznatijih reditelja regiona: oskarovca Danisa Tanovića, koji je dva puta osvojio Srebrnog medveda. Njegov prvi film NIČIJA ZEMLJA premijerno je prikazan u Kanu i osvojio je Oskara za najbolji igrani film na stranom jeziku; njegovi filmovi EPIZODA U ŽIVOTU BERAČA ŽELJEZA i SMRT U SARAJEVU nagrađeni su najvećom nagradom na Berlinalu.

BELA NEDELJA reditelja Bojana Vuletića, čiji je prvi film premijerno prikazan u Karlovim Varima; njegov drugi film, REKVIJEM ZA GOSPOĐU J, imao je svetsku premijeru na Berlinskom filmskom festivalu 2017. godine i osvojio je preko 25 nagrada, bio je srpski kandidat za Oskara za film na stranom jeziku i nominovan je za nagradu Evropske filmske akademije.

ZALAZAK  je prvi dugometražni film priznatog direktora fotografije Miloša Jaćimovića sa zaslugama u filmovima, kao što su TILVA ROŠ (nominovan za EFA), VARVARI (Karlove Vari) i OAZA (Međunarodni filmski festival u Veneciji i osvojio nagradu Label Europa Cinemas za najbolji film). Želimo da podržimo ovog reditelja u nastajanju kako bismo ga etablirali u međunarodnom festivalskom krugu.

ZVEZDANA (ZVEZDANA) je kratki film Aleksandre Lazarovski, koja je tokom studija radila na nekoliko nagrađivanih kratkih filmova, koji su prikazani na renomiranim filmskim festivalima (Klermon Feran, Kan, Berlinale).