Animation Forum

MEDIA desk Srbija u saradnji sa Evropskim festivalom animiranog filma Balkanima po prvi put organizuje dvodnevni forum animacije u Jugoslovenskoj kinoteci 4. i 5. oktobra. Događaj je namenjen studentima i autorima animiranih filmova, sa ciljem promovisanja i edukacije u oblasti animacije.

Petoro mladih autora i studenata imaće priliku da prezentuju svoje animirane filmove i rade na razvoju projekata sa evropskim producentima i studijima animiranih filmova. Pored zatvorenih sesija o razvoju projekata, biće održane javne prezentacije organizacije CEE Animation sa sedištem u Pragu uz prisustvo Matije Šturma, producentske kuće Art Shot iz Vilnjusa (Litvanija) koju će predstaviti Agne Adomene i studija Flip Book iz Skoplja uz prisustvo autora i producenta Žarka Ivanova.

CEE Animation je kišobran organizacija za regionalne aktivnosti u oblasti promocije i razvoja animacije i talentovanih autora animiranih filmova, koja deluje u preko 20 zemalja centralne i istočne Evrope. Cilj organizacije je unapređenje kompetencija za profesionalce i omogućavanje jednakog pristupa finansiranju i marketima koje imaju njihove kolege sa Zapada, kroz usvajanje ko-produkcijskih i održivih modela.

Radionica CEE Animation je nova regionalna trening inicijativa u oblasti animacije podržana od strane MEDIA potprograma. Na godišnjem nivou, inicijativa će obuhvatiti rad sa 12 producentskih timova sa projektima i 6 učesnika bez projekta. Trening je podeljen na tri šestodnevna modula. Prvi modul je posvećen razvoju sadržaja, drugi produkciji i finansiranju, a treći pristupu marketima. Treći modul se organizuje u sklopu događaja CEE Animation Forum-a (ranije poznatog pod nazivom Višegradski forum animacije), koji predstavlja renomiranu platformu za pitching i pristup marketima, koji pohađaju ključni ljudi industrije animiranog filma. Radionica je otvorena za TV serije, dugometražne, kratkometražne i nove digitalne formate.

CEE Animation vode regionalni stručnjaci aktivni u oblasti animacije, koji detaljno poznaju tržište centralne i istočne Evrope. Mreža uspostavljena tokom proteklih 7 godina obuhvata producentske asocijacije, studije, regionalne festivale, ko-produkcijske markete i finansijere.

Art Shot je nezavisna produkcijska organizacija koja se fokusira na razvoj i produkciju umetničkih animiranih filmova. Osnivačica i producentkinja ove organizacije, Agne Adomene, teži proizvodnji vizuelno atraktivne animacije sa potencijalom za međunarodne ko-produkcije i distribuciju.
2016. godine, organizacija Art Shot je producirala film „Ragnarok“ (kratki lutkarski animirani film reditelja Urte Etinger i Johana Etingera, litvansko-danska ko-produkcija), koji je Filmska akademija Litvanije nagradila kao najbolji litvanski animirani film godine.